Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

‘Woog alles wat ik dankzij mijn drive had bereikt, op tegen wat ik waarschijnlijk had aangericht bij geliefden en naasten?’

Ik bevind mij in het huis van mijn ouders, mijn lieve moeder bedolven onder de molensteen dementie, mijn vader onder de beten van de hongerige wolf Spijt. Het opeense besef dat hij door het botvieren van zijn passie, werken, dag in dag uit, voor zijn gezin maar in de eerste verholen plaats om de lokroep van gedrevenheid ter wille te zijn, flagrant had verwaarloosd. De vrouw in wie hij nu uitdrukkelijker dan ooit het mooie jonge meisje zag dat zijn hart stal tijdens de Mariaprocessie in haar geboortedorp Veltem-Beisem. De vrouw die hem en haar zoon inmiddels niet meer herkende.  

De confrontatie met wat passie had aangericht in mijn eigen nest zoog de grond onder mijn voeten weg. Woog alles wat ik dankzij mijn drive had bereikt, de platen, boeken, optredens, mijn eigen baas zijn, op tegen wat ik waarschijnlijk op mijn beurt had aangericht bij geliefden en naasten? Ik moest op zoek. Therapie bracht geen soelaas en toen sloeg het idee in, als een Damascusmoment. Ik wil mensen spreken die in mijn ogen overlopen van gedrevenheid en hun leven hiervan ten dienste stellen. Mensen die er doelen door bereiken. Ik wil bij hen op zoek gaan naar antwoorden en heimelijk naar een hand op de schouder die sterkt; wees niet te streng met jezelf, zie jezelf terug graag.  

Ik was in de meeste gevallen een vreemde maar werd ontvangen met al mijn intieme vragen en te woord gestaan. Ik deed me tegoed aan de verworven inzichten en liet ze met elkaar converseren, wat resulteerde in relativering, confrontatie, bevestiging en tegenspraak. Ik voorzag het visieverkeer van persoonlijke inleidingen, voorzetten, bedenkingen en conclusies en zo ontstond het boek ‘Passie’.

Een werk waar je kan in grasduinen, fragmenten herlezen en je laten verwarmen door onverwachte en ophelderende prudenties. Een boek dat oogkleppen bant, dialoog aanwakkert en op de barricaden staat tegen ledigheid. Zoals Fernand Huts het stelt: ‘Ik geef heel weinig interviews maar dit project interesseerde mij omdat ik denk dat dit boek zijn nut kan hebben. Als het erin slaagt om x aantal mensen meer filosofisch te overtuigen om hun ding te doen dan is het al geslaagd.’ Een aanzet tot de koe bij de horens vatten en je eigen steen verleggen.  

Passie, het boek van auteur Rudolf Hecke, is nu te koop.