Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

VIDEO: Boekvoorstelling ‘Leven en laten leven’ met Bert De Munck, Erika Vlieghe en Patrick Loobuyck

Bert De Munck heeft in Antwerpen zijn boek Leven en laten leven. Een kritische geschiedenis van de pandemie voorgesteld. Hij ging in gesprek met Erika Vlieghe en Patrick Loobuyck, onder leiding van moderator David Geens. Bekijk hier het integrale gesprek.

Het boek

Leven en laten leven nodigt uit tot diepe bezinning en schijnt een nieuw licht op de debatten van de voorbije jaren, van mondmaskers en vaccins tot de grote politiek-filosofische ideeën over solidariteit.

De coronapandemie heeft een ongemakkelijke waarheid blootgelegd: er zijn grenzen aan het menselijke vermogen om de natuur te beheersen. Ons streven naar steeds langer en beter leven, botst op de harde werkelijkheid.

Het coronavirus landde in een wereld die al erg gefocust was op virussen, gezondheid en lang leven. Bert De Munck schetst de geschiedenis van de technocratische middelen waarmee we het virus hebben proberen te bestrijden, en legt de onderliggende mentaliteiten bloot. Hij zoomt in op recente wetenschappelijke evoluties en legt de link naar het westerse vooruitgangsdenken waaruit die voortkomen.