Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Dave Van Moppes: ‘Fiscus tast in het duister in het cryptoverhaal’

Abonneer op onze podcast

Cryptomunten zijn een blijver, maar een coherent Belgisch wettelijk fiscaal kader laat op zich wachten. Dave Van Moppes, fiscaal advocaat, deelt in zijn boek Cryptomunten cryptisch belast samen met twee andere auteurs, Baptistin Alaime en Jan Van Hemelen, zijn kennis over beleggen in cryptomunten en de belastingen die daarbij komen kijken. Van Moppes is vooral bezorgd over het feit dat de overheid blijft achterophinken in het creëren van een gepast fiscaal kader. De overheid lijkt niet te beseffen dat crypto here to stay is en dat het uitblijven van fiscale regels voor steeds grotere onduidelijkheid zorgt. 

Cryptomunten en fiscaliteit 

Het gedrag van de belegger is zeer bepalend voor de fiscaliteit waarmee beleggen in cryptomunten samenhangt, zegt Van Moppes. ‘Hiermee wordt vooral de wijze van belegging mee bedoeld.’ Dat kan variëren van zeer speculatief tot een beroepsactiviteit of onderdeel van andere beleggingen. 

De bedoeling van het boek is om meer duidelijkheid te scheppen over beleggen in cryptomunten. Als fiscaal advocaat krijgt Van Moppes steeds meer klanten over de vloer die met vragen zitten over deze soort van beleggen. ‘Mensen richten zich tot ons kantoor en willen meer duidelijkheid over het fiscale kader en de omzetting naar een andere valuta zoals de euro.’ Beleggers botsen immers op weerstand van de bank wanneer ze willen genieten van de winsten uit hun cryptobeleggingen en de vraag stellen om deze winst om te zetten naar bijvoorbeeld de euro. Dit boek moet hier meer duidelijkheid in creëren voor (toekomstige) beleggers. Het is een vrije droge en technische materie maar dit boek legt zeker de basisprincipes uit, benadrukt Van Moppes. ‘Daarnaast willen we ook het debat aanwakkeren.’ 

De weerstand van banken 

Banken zijn niet happig om in het cryptoverhaal mee te stappen. Van Moppes ziet hier meerdere redenen voor. In het kader van de antiwitwaspraktijken dragen banken de verplichting om bepaalde informatie over financiële transacties te achterhalen. De kost die dit met zich meedraagt voor de banken stijgt echter jaar na jaar, wat voor een niet te onderschatten investeringskost zorgt. Het cryptoverhaal voegt hier nog een extra laag aan toe, aangezien cryptomunten een zekere technische kennis vereisen die bij de banken vaak nog ontbreekt. Het is zeer moeilijk om de juiste profielen hiervoor aan te trekken, zegt Van Moppes. Daarnaast kijken banken ook naar hun toezichthouder, de nationale bank, en overheden om na te gaan wat hun visie is op het cryptoverhaal. Daar wringt het schoentje in België aangezien een Belgisch wettelijk kader op zich laat wachten. De meeste initiatieven komen vanuit de Europese Unie waardoor de Belgische wetgeving beperkt blijft tot de omzetting van Europese richtlijnen. 

De overheid hinkt achterop 

Op dit moment is er nog geen specifieke cryptotaks, benadrukt Van Moppes. Cryptomunten moeten in het algemene fiscale kader geplaats worden terwijl dit daar eigenlijk niet voor geschikt is. Zo ontstaan er discussies over het beheren van crypto-activa. In tegenstelling tot België heeft Duitsland hier bijvoorbeeld wel duidelijk in geschept. ‘Andere landen hebben vaak een belastingsysteem dat makkelijker kan inspelen op iets als cryptomunten.’ We moeten ons in België dus de vraag stellen of het niet de vraag is om dit te gaan herdenken, vindt Van Moppes. 

Ondanks het onduidelijke fiscale kader zijn er vandaag de dag nog maar weinig geschillen geweest met de fiscus. De fiscus tast in het duister wanneer het over cryptomunten gaat, zegt Van Moppes. Net zoals bij buitenlandse rekeningen is er een aanmeldingsverplichting wanneer men inkomsten genereerd uit cryptobeleggingen. Maar veel mensen weten dat niet en in tegenstelling tot bij de buitenlandse rekeningen is er nog geen automatische gegevensuitwisselingen dat kan functioneren als stok achter de deur van de fiscus. ‘De enige dossiers die dus onder de loep kunnen worden genomen zijn de dossiers van mensen die inkomsten uit cryptobeleggingen wel melden.’