Aanbieding!
Bert De Munck

Leven en laten leven

Een kritische geschiedenis van de pandemie

Oorspronkelijke prijs was: €24,50.Huidige prijs is: €24,50. 15,93

35% korting op dit boek
Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

De coronapandemie heeft een ongemakkelijke waarheid blootgelegd: er zijn grenzen aan het menselijke vermogen om de natuur te beheersen. Ons streven naar steeds langer en beter leven, botst op de harde werkelijkheid.

Het coronavirus landde in een wereld die al erg gefocust was op virussen, gezondheid en lang leven. Bert De Munck schetst de geschiedenis van de technocratische middelen waarmee we het virus hebben proberen te bestrijden, en legt de onderliggende mentaliteiten bloot. Hij zoomt in op recente wetenschappelijke evoluties en legt de link naar het westerse vooruitgangsdenken waaruit die voortkomen.

Leven en laten leven nodigt uit tot diepe bezinning en schijnt een nieuw licht op de debatten van de voorbije jaren, van mondmaskers en vaccins tot de grote politiek-filosofische ideeën over solidariteit.

ISBN: 9789464369533 Categorieën: , Tags: , , , Verschijningsdatum: 20 april 2022Aantal pagina's: 304p
Bert De Munck

Bert De Munck

Bert De Munck (1967) is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. Hij doet onderzoek op het kruispunt van sociale geschiedenis en geschiedenis van de kennis.
Meer over Bert De Munck

Dit boek gaat niet over een virus, maar over de wereld, over de fundamentele problemen die door de pandemie meer zichtbaar zijn geworden. De scherpzinnige analyses zetten onvermijdelijk tot denken, ook als men het niet helemaal eens is. Deze onderbouwde en kritische kijk op de plaats van de wetenschap is juist wat diezelfde wetenschap nodig heeft. — Dirk De Wachter, psychiater

Gezegend zij de historicus die zich durft onder te dompelen in medias res. Eerder deed de Duits-Engelse historicus Adam Tooze het met Shutdown. De Lage Landen mogen zich gelukkig prijzen dat ook Bert de Munck het heeft aangedurfd. En Leven en laten leven is veruit het betere boek. Hoewel De Munck er geen twijfel over laat waar hij in het gepolariseerde coronadebat staat is Leven en laten leven eerst en vooral een analytisch boek waarin de historisch structuur van de wonderlijke, vervreemdende en bevreemdende gebeurtenis waarvan wij sinds maart 2020 getuige zijn geweest uit elkaar wordt geplozen. Geduldig loopt De Munck de verschillende lagen van onze tijd langs om uiteindelijk met Michel Foucault te concluderen dat we de horigen zijn geworden van technieken die ons juist hadden moeten bevrijden. En daarin ligt een belangrijke les besloten voor onze omgang met kennis, expertise en wetenschap. Dit is het beste boek dat ik over de huidige coronacrisis heb gelezen! Van harte aanbevolen! — Ewald Engelen, Universiteit van Amsterdam

In de media

Doorbraak 6/8/22
De Nieuwe Wereld 14/7/22
't Pallieterke 23/6/22
NRC 27/5/22