Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Middeleeuwse mythes ontmaskerd: een gesprek met Jonas Roelens en Nathan van Kleij

Abonneer op onze podcast

Vandaag hebben we een buitengewoon boeiende en verhelderende discussie in petto. Onze gasten zijn Jonas Roelens en Nathan van Kleij, de briljante samenstellers van het baanbrekende boek ‘Middeleeuwse Medemensen‘. Dit boek is een ware eye-opener en daagt onze gevestigde opvattingen over de Middeleeuwen uit.

In ‘Middeleeuwse Medemensen’ pakken Jonas, Nathan en een team van deskundige historici tien wijdverspreide clichés over de Middeleeuwen aan. Van de mythe van een autoritaire, vuile, en gewelddadige periode tot misvattingen over vrouwonvriendelijkheid en wetenschappelijke achterstand, dit boek biedt een fris en genuanceerd perspectief op een van de meest fascinerende tijdperken in de menselijke geschiedenis.

Vandaag gaan we dieper in op wat hen inspireerde om dit boek samen te stellen, de uitdagingen die ze tegenkwamen bij het ontrafelen van hardnekkige mythes, en de verrassende inzichten die ze onderweg opdeden. We zullen ook enkele van de meest intrigerende aspecten van de middeleeuwse samenleving verkennen, zoals die door hun onderzoek naar voren zijn gekomen.

Zet je schrap voor een reis terug in de tijd, waarbij we de echte verhalen achterhalen die verborgen liggen onder eeuwen van misverstanden en stereotypen. Dit is niet alleen een gesprek over geschiedenis; het is een ontdekkingstocht naar hoe het verleden onze huidige wereld vormt. Dus, of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar de echte verhalen achter de geschiedenisboeken, deze aflevering is iets wat je niet wilt missen.