Jonas Roelens & Nathan van Kleij

Middeleeuwse medemensen

De clichés over de donkere eeuwen voorbij

29,50

Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

‘Middeleeuws’. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt.

Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden? Tien jonge experten uit Vlaanderen en Nederland laten je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés. Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden.

Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.

ISBN: 9789464750379 Categorie: Tags: , , , , Verschijningsdatum: 8 november 2023Aantal pagina's: 338p

Jonas Roelens

Jonas Roelens (1990) is historicus aan de Universiteit Gent, waar hij gendergeschiedenis doceert. Zijn onderzoek focust op laatmiddeleeuwse deviante seksualiteit. Jonas is co-auteur van Verzwegen verlangen.
Meer over Jonas Roelens

Nathan van Kleij

Nathan van Kleij (1989) is historicus en docent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek richt hij zich vooral op de laatmiddeleeuwse stad en bestudeert hij zowel de bebouwde omgeving als haar inwoners en hoe zij met elkaar samenleefden.
Meer over Nathan van Kleij

‘Middeleeuws’ is in geen enkele taal een compliment. Het riekt naar onbeschaafdheid, stilstand en gebrek aan beter weten. In dit boek laat een nieuwe generatie mediëvisten zien hoe vertekend deze beeldvorming is. De middeleeuwen waren allerminst naïef, en ook lang niet zo autoritair of vrouwonvriendelijk als de clichés willen. En de auteurs doen meer dan afrekenen met vooroordelen; ze bouwen ook een nieuw beeld op. Zo blijken hier de middeleeuwen veel creatiever, dynamischer, veelkleuriger en ook beduidend minder vies dan wij ze ons vaak voorstellen. En met dat alles komen ze veel dichterbij. Aldus bezien wordt ‘middeleeuws’ een aanbeveling. Niet om de middeleeuwen na te doen. Wel om ze echt te leren kennen. — Frits van Oostrom, medioneerlandicus en auteur van bestseller De Reynaert

De middeleeuwse periode spreekt nog steeds tot de verbeelding van velen, maar waarschijnlijk bestaat er geen ander tijdvak dat telkens opnieuw zo stereotiep wordt voorgesteld. De schrijvers van dit boek, een nieuwe generatie mediëvisten uit België en Nederland, laten de lezer zoveel meer ontdekken, net door al die clichés over de middeleeuwen kritisch onder de loep te leggen. — Jan Dumolyn, mediëvist UGent

Podcast

Vaak samen gekocht

57,45 50,46
You save 6,99
59,00 51,63
You save 7,38

In de media

Reformatorisch Dagblad 2/2/24
Volkskrant 15/3/24
Trouw29/12/23
KVW 22/12/23
Doorbraak 9/12/23
Contentimento 6/12/23
Tzum 29/11/23
Historiek 15/11/23
VRT 10/11/23
VRT 7/11/23