Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Torfs en Elchardus bespreken balans tussen vrijheid en veiligheid in podcast over tijdgeest

Abonneer op onze podcast
Rik Torfs en Mark Elchardus
Rik Torfs en Mark Elchardus

In deze podcast hebben we het genoegen om te luisteren naar een boeiend gesprek tussen Rik Torfs en Mark Elchardus, twee vooraanstaande auteurs in België. Rik Torfs is hoogleraar, kerkjurist en voormalig rector van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij heeft verschillende boeken geschreven over religie, cultuur en maatschappij. Mark Elchardus is een socioloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is gespecialiseerd in sociale en politieke veranderingen en heeft meerdere publicaties op zijn naam staan over thema’s als migratie, integratie en samenleving.

In de podcast bespreken Torfs en Elchardus hoe de huidige tijdgeest wordt bepaald door maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Door de ontwikkelingen en trends van deze tijd te bespreken, biedt het gesprek een interessante blik op hoe onze maatschappij zich ontwikkelt en hoe deze ontwikkelingen onze tijdgeest vormen.

In zijn boek Tijdgeest gaat Torfs in op thema’s als religie, politiek, media en technologie en beschrijft hij hoe deze ontwikkelingen invloed hebben op ons dagelijks leven en op onze samenleving als geheel. Hij beschrijft hoe deze ontwikkelingen invloed hebben op ons dagelijks leven en op onze samenleving als geheel. Elchardus gaat in zijn boek Vrijheid/Veiligheid dieper in op de discussie over de balans tussen vrijheid en veiligheid. Hij betoogt dat deze twee waarden niet absoluut tegenover elkaar staan, maar elkaar juist aanvullen. Elchardus pleit voor een beleid waarbij vrijheid en veiligheid in balans zijn en waarbij rekening wordt gehouden met individuele vrijheden en privacy.

Tijdens het gesprek gaan Torfs en Elchardus dieper in op deze thema’s en bespreken ze hoe deze van invloed zijn op de huidige maatschappij. Zo komen onder andere de angst voor terrorisme en de groeiende nadruk op veiligheid ten koste van individuele vrijheden aan bod. Ook bespreken ze oude en nieuwe taboes, zoals de maatschappelijke discussie rondom gender en seksualiteit.

Een boeiend gesprek tussen twee vooraanstaande auteurs die een kritische blik werpen op onze hedendaagse samenleving en de maatschappelijke ontwikkelingen die deze vormgeven.