Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Piet De Bruyn: ‘Tijd voor nieuwe uitdaging na 23 jaar nationale politiek’

Abonneer op onze podcast
(c) N-VA

Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) neemt na 23 jaar afscheid van de nationale politiek om co-voorzitter te worden van de Zelfmoordlijn. Na Lorin Parys en Valerie Van Peel is hij de derde N-V’er die zijn afscheid aankondigt.

Zijn geloof in het gemeenschapsdenken heeft hem al die jaren in de politiek gehouden. Dat wil hij in zijn nieuwe functie verderzetten. Ook blijft hij lokaal actief als schepen in Rotselaar. In deze podcast blikt De Bruyn terug op zijn carrière in de nationale politiek. 

De politieke microben 

De Bruyn startte zijn politieke carrière in 1999 als persoonlijk medewerker van Danny Pieters, toen volksvertegenwoordiger van de Volksunie. Na een korte onderbreking in de privésector maakte De Bruyne in 2004 de overstap naar N-VA, waar hij sindsdien onafgebroken politiek actief binnen was.

Wat maakt hem zo gebeten door de politiek? De ouders van De Bruyn waren actief binnen de Volksunie en aan tafel werd er uitvoerig gesproken over politiek. Na zijn studies geschiedenis ging De Bruyn kritischer kijken naar de maatschappelijke en politieke evoluties en werd hij een uitgesproken voorstander van het gemeenschapsdenken. 

De Bruyn heeft heel bewust de moeilijke eindstrijd van de Volksunie en de geboorte van N-VA meegemaakt. Met het opruimen van zijn kantoor kwamen er dan ook veel herinneringen boven. ‘Het was een woelige periode, omdat we op dat moment niet wisten wat de toekomst ging brengen.’ Met het einde van de Volksunie was er één ding duidelijk: het Vlaams-nationalisme blijft een bouwsteen om aan politiek te doen, maar het ontbreekt aan een volwaardig instrument om dit waar te maken. De Bruyn blikt dan ook nostalgisch en positief terug op het ontstaan van N-VA. ‘Daar zijn vriendschappen voor het leven gesmeed.’ 

De evolutie van N-VA: van kleine pineut naar brede volkspartij

De Bruyn maakte de groei van N-VA vanop de eerste rij mee. Als jonge politicus had hij het voorrecht in het partijbestuur te zetelen en later ook woordvoerder te worden. Mede dankzij Bart de Wever distantieerde de partij zich van de romantische invulling van het flamingantisme en werd er ook sociaaleconomisch gekeken, zegt De Bruyn. Het creëren van welvaart om welzijn te realiseren werd een uitgangspunt. 

De afgelopen twee decennia is de samenleving sterk veranderd, en ook N-VA heeft veel verandering doorgemaakt. De partij evolueerde van een kleine, onbelangrijke partij naar een partij met een vaste plek in het politieke landschap. Daar speelde Bart De Wever een cruciale rol in. Onder zijn voorzitterschap drukte N-VA zijn stempel op de politiek. Vroeg of laat zal De Wever afscheid nemen als voorzitter en zijn opvolger zal hoe dan ook met grote uitdagingen geconfronteerd worden. ‘De Wever is niet de enige die de partij samen kan houden, er zijn anderen die dat ook in zich hebben. Maar hij is wel degene die dat op dit moment het beste kan.’ 

Werken aan de maatschappij 

De Bruyn zag nog voldoende uitdagingen in de politiek en was niet uitgekeken op zijn job, maar had wel het gevoel een nieuwe stap te moeten zetten. Vanuit zijn nieuwe functie bij de Zelfmoordlijn wil hij verder blijven bouwen aan een betere maatschappij. De Bruyn ziet dan ook geen rode draad doorheen zijn afscheid en dat van Parys en Van Peel: de redenen voor ieders afscheid zijn heel anders. 

Suïcidepreventie is een thema dat De Bruyn nauw aan het hart ligt. Na jarenlang actief te zijn als vrijwilliger en te zetelen in de raad van bestuur van de Zelfmoordlijn, zet hij nu de stap naar meer verantwoordelijkheid als co-voorzitter. De Bruyn gelooft dat er met een gericht beleid aan suïcidepreventie kan gedaan worden. ‘De actieplannen van de Vlaamse overheid hebben de zelfmoordcijfers met twintig procent doen dalen, wat aanzienlijk is.’  De klus is uiteraard nog niet geklaard en als co-voorzitter wil De Bruyn de suïcidepreventie verder verdiepen. Het beleid moet meer focussen op bepaalde specifieke doelgroepen en minder op de generieke benadering van de afgelopen jaren.