Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Kim Schoukens: de stem van onze viervoetige helden

Abonneer op onze podcast

In deze podcast praten we met Kim Schoukens, auteur van het boek Superheld. Kim en haar partner spelen al ruim tien jaar gastgezin voor assistentiehonden. Samen trainden zij Ocho, Urbain, Ygor en E.T. Let op: dat zijn niet hun echte namen! Wie wil weten waarom Kim puppy-pseudoniemen gebruikt, vindt het antwoord in het boek. Superheld biedt een zeldzame en ontroerende blik in de wereld van assistentiehonden en de mensen die hun leven wijden aan het opleiden van deze bijzondere viervoeters.

Kim deelt haar ervaringen en inzichten op het gebied van hondentraining en het belang van het gastgezin. Ze belicht de onvoorwaardelijke liefde die nodig is om een assistentiehond op te voeden, en de unieke band die ontstaat tussen het gastgezin, de hond, en de persoon die uiteindelijk hulp zal krijgen van de hond.

Een belangrijk en ontroerend aspect dat Kim benadruk, is dat assistentiehonden hun taken niet als ‘werk’ zien. Ze zijn toegewijd aan hun doel en gedijen op de vreugde van het helpen van hun menselijke metgezellen.

Kim deelt ook een waardevolle tip voor het publiek: ‘Als u een assistentiehond in uw buurt ziet, negeer hem dan. Laat hem zijn werk doen.’ Ze benadrukt de noodzaak om respect te tonen voor de essentiële taken die deze honden uitvoeren.

Een ander ontroerend moment tijdens het interview: Kim vertelt over de blijvende band tussen de assistentiehond, het gastgezin, en het uiteindelijke baasje. Ook al verhuist de hond naar een nieuwe omgeving, het contact blijft vaak bestaan, wat het diepe gevoel van gemeenschap en gedeelde zorgzaamheid verder benadrukt.

Het boek Superheld van Kim Schoukens is niet alleen het verhaal van assistentiehond Charlie, maar ook een eerbetoon aan alle onbezongen helden – zowel mensen als honden – die zich inzetten om het leven van mensen met een motorische beperking gemakkelijker te maken. Het biedt een uniek perspectief dat ons allemaal aanmoedigt om onze viervoetige vrienden anders te bekijken en de onmetelijke waarde te erkennen die ze in onze samenleving brengen.