Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Wild Land: Safari in eigen land met Paul Cobbaert

Abonneer op onze podcast
wild land

In deze podcastaflevering spreken we met Paul Cobbaert, auteur van het boeiende boek Wild land, een uitzonderlijk werk dat de diversiteit en schoonheid van de wilde dieren in België vastlegt. De mythische wolf, de raaf, de oehoe, de bever, de tropische boomkikker, zelfs de mysterieuze lynx – deze en vele andere wilde dieren die terugkeren naar ons land zijn onderwerp van Cobbaerts fascinerende verhalen.

Cobbaert heeft zijn eigen reis door de natuur gemaakt, gesprekken gevoerd met biologen, natuurwerkers, beleidsmakers en activisten, om te begrijpen waarom wilde dieren terugkeren naar België en wat dit zegt over onze natuur. Het resultaat is geen droog wetenschappelijk traktaat, maar een rijk vat vol verhalen, waarin verleden en heden, de menselijke invloed en de wilde, ongetemde schoonheid van de natuur verweven zijn.

Paul spreekt ook uitgebreid over de moeizame maar lonende taak om al deze prachtige wezens in hun natuurlijke omgeving te fotograferen. Hij vertelt over de uren van geduldig wachten, de gerichte zoektocht, en het besef dat wanneer je de natuur intrekt, je altijd wel iets te zien krijgt. De bijna tweehonderd foto’s in het boek zijn getuigen van deze toewijding en passie.

Een bijzondere plek in Pauls hart krijgen de unieke foto’s van de wilde kat, een beeld dat de zeldzaamheid en schoonheid van ons lokale wildlife weerspiegelt. De podcast gaat ook dieper in op het journalistieke aspect van het boek, waarin Paul met heel veel mensen praat over de toestand van onze natuur, de verhalen die ze te vertellen hebben en de uitdagingen waar we voor staan.

Een terugkerend thema in het boek, en in ons gesprek met Paul, is het belang van het herontdekken van onze verwondering voor de natuur, zoals we die als kind hadden. Paul roept iedereen op om er zelf eens op uit te trekken, om te ontdekken, om terug in contact te komen met de natuur en om de natuur te beschermen. Wild land is niet alleen een viering van de schoonheid van onze natuur, maar ook een oproep tot actie, een herinnering dat we de hoeders zijn van dit prachtige wildland.

Wild land is een unieke reis door het hart van onze wilde natuur. Het leert ons dat we niet naar exotische oorden hoeven te reizen om fascinerende dieren te zien. We kunnen op safari in ons eigen land, op zoek naar onze eigen Big Five. Het is een ontdekkingsreis die de moeite waard is.