• wo 31 mei | 20uur
  • Het Roze Huis in Antwerpen
Ticket (5€) Overzicht Agenda

Boeklancering ‘Echt verbonden’ met auteur Paul Borghs, Anke Hintjens, Guy Swennen, Julien De Wit en Flip Feyten

Hoera, het homohuwelijk bestaat 20 jaar! Het is ongelooflijk hoe snel de emancipatie van holebi’s is gegaan in de afgelopen decennia. Maar holebirechten weer afbouwen kan snel gaan, waakzaamheid is geboden. Daarom dat het zo belangrijk is dat de geschiedenis van de jarenlange strijd voor het homohuwelijk wordt opgeschreven en doorgegeven aan toekomstige generaties. — Wim De Vilder, journalist en nieuwslezer VRT

Hoe werd België het tweede land ter wereld met een homohuwelijk? Dat is een verhaal over nederlagen en successen, met vooral veel verrassende wendingen.

Een verhaal dat start in 1989 in Denemarken. In de nasleep van de aidsepidemie voerde dat land een geregistreerd partnerschap in. In België kwam het debat over een partnerschapsregeling pas in een stroomversnelling terecht na de registratie van het samenlevingscontract van Tom Lanoye en René Los in 1996. Na heel wat bochtenwerk en tegenkanting werd een minimale regeling – de wettelijke samenwoning – uitgewerkt. De grote doorbraak kwam er pas na 1999, toen een paars-groene meerderheid koos voor het homohuwelijk.

Paul Borghs schetst aan de hand van interviews, tijdsdocumenten en interne verslagen de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in België die hebben geleid tot de openstelling van het huwelijk. Deze ontwikkelingen weet de auteur te verweven met autobiografische fragmenten.

U kunt het boek alvast hier reserveren.

Line-up:

  • inleidend woord door Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en het Antwerps studentenoverleg én auteur van het in september te verschijnen boek Ge(e)neratie 
  • panelgesprek met auteur Paul Borghs,Anke Hintjens (woordvoerster en verantwoordelijke Cel Politiek Holebifederatie 1996-2003) en Guy Swennen (sp.a, erelid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, won verschillende malen de Homofolieprijs voor zijn inzet voor de rechten van LGBT’s) – moderator: Flip Feyten (werkte 40 jaar als journalist bij VRT en auteur van o.a. Mitford)
  • uitgever Karl Drabbe leidt uit
  • achteraf: signeersessie en receptie
Overzicht Agenda