Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Dennis van den Buijs: ‘Geld, macht en prestige onlosmakelijk verbonden met wijn’

Abonneer op onze podcast

Dennis van de Buijs, bekend van de Wijncast podcast, heeft nu ook een boek geschreven voor wijnliefhebbers met de toepasselijke titel Wijn. Er zijn al ontelbare boeken geschreven over de godendrank, maar die zijn vaak technisch van aard. Wat de literatuur nog miste, is een boek dat de échte verhalen en de emotie achter wijn brengt, en daar komt dit boek helemaal aan tegemoet. In pakweg honderd kortverhalen brengt Wijn geschiedenis, anekdotes en verassende verhalen voor bij een goed glas wijn. Want we vergeten vaak dat België historisch gezien niet enkel een bierland maar ook een echt wijnland is. 

Van wijnliefhebber voor wijnliefhebbers

Veel boeken over wijn zijn geschreven door kenners voor kenners, waarbij je al heel wat wijncursussen moet gevolgd hebben om het boek überhaupt te begrijpen. Veel mensen drinken graag een goed glas wijn, maar er heerst een soort van schaamte om daar iets over te vertellen, zegt van den Buijs. ‘Dat is jammer, want er zijn heel wat toffe verhalen te vertellen.’ Het boek is dus niet enkel bedoeld voor kenners, maar voor iedereen die graag een goed glas wijn drinkt. 

Van den Buijs is zelf radiomaker en fervent wijnliefhebber. Hij rolde per toeval in de wijnwereld uit een zekere interesse, zonder daar professioneel mee bezig te zijn geweest. ‘Als journalist gaat het vaak over storytelling en daar kan de klassieke wijnwereld nog heel wat stappen in zetten.’ 

Wijn doorheen de geschiedenis 

Waar komt onze fascinatie voor wijn vandaan? Al tijdens de prehistorie plukten onze voorouders druiven om in een soort van roes te komen door de alcohol geproduceerd door de gisting. Wijn is dus niet nieuw en heeft altijd een mythische status gehad. Wijn was iets onvatbaars, want de prehistorische mens begreep nog niet dat gisting alcohol produceert.

Er is een reden waarom de Grieken en de Romeinen heel wat feesten organiseerden rond wijn, zegt van den Buijs. De mens leefde lang in een tijd waar er als drank enkel water — dat dan nog vaak vervuild was — en melk ter beschikking was. Wijn was dan het enige alternatief. ‘Ook nu heerst er nog iets sacraals rond het kiezen, proeven en drinken van wijn.’ 

Geld, macht en natuur 

Geld en macht zijn een onlosmakelijk onderdeel van de wijnwereld. Wijn is business, en mensen onderschatten hoe groot het verschil is tussen het businessmodel van een kleine wijnboer en dat van de grote spelers die we in de supermarkt vinden. De kleine wijnboer is bovendien ook veel meer afhankelijk van een gunstig klimaat- en weermodel, aangezien één enkele vorstperiode hun oogst voor een heel jaar kan doen mislukken. Wijn is verder ook prestige: het is geen toeval dat wereldsterren als Brad Pitt en Sting zich bezig gaan houden met het produceren van de godendrank. ‘Prestige, geld, macht en wijn; het is allemaal verweven met elkaar.’  

Het verhaal van de druifluis 

Eén van de verhalen die van den Buijs zelf het meest spraakmakend vindt, is het verhaal van de druifluis. Midden 19de eeuw richtte dit kleine beestje, dat toen zelfs nog niet ontdekt was, gigantische schade aan. Het was bijna zover gekomen dat er geen enkele wijnrank, en dus bijgevolg geen enkele fles wijn, meer zou over zijn. Decennialang waren wijnmakers radeloos, tot de druifluis als oorzaak van het probleem werd ontdekt. Het kleine diertje is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, waar de wijnranken resistent waren tegen de druifluis, in tegenstelling tot hun Europese tegenhangers. Door de mondialisering vond het beestje zijn weg richting onze streken en werden Europese wijnmakers gedwongen om een andere soort van wijnrank aan te planten. Dit leidde tot grote veranderingen in de wijngaarden en bijgevolg in de drank die werd geproduceerd. ‘Door deze gebeurtenis is bijvoorbeeld de cava ontstaan.’