Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

De Wever en Torfs debatteren over tijdgeest, ‘woke’-beweging en de uitdagingen van de samenleving

Abonneer op onze podcast
Bart De Wever in gesprek met Rik Torfs

Op 12 maart 2023 vond er in Antwerpen een boeiende dialoog plaats tussen Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, en Rik Torfs, auteur van het boek ‘Tijdgeest‘. Het gesprek stond in het teken van de huidige tijdgeest, de taboes waarmee we worden geconfronteerd, en de houding van de media in turbulente tijden.

Rik Torfs merkte op dat we in emotionele tijden leven waarin emoties steeds vaker instrumenteel worden gebruikt. Bart De Wever stelde dat de rechtsstaat vervelt naar een moraliserende staat. Torfs voegde eraan toe dat recht en moraal uit elkaar gehaald moeten worden, en waarschuwde dat de rechtsstaat in gevaar is.

De Wever hekelde de woke-beweging, in zijn ogen als een wraakbeweging. Torfs benadrukte zijn enorme voorkeur voor vrijheden, met name voor de vrijheid van meningsuiting, en stelde dat de woke-beweging geen volwaardige gesprekspartner is. Beide sprekers beklemtoonden het belang van moedige mensen die tegen de excessen van de woke-beweging durven ingaan. Ze benadrukten het belang van dialoog en het vinden van een evenwicht tussen respect voor de gevoeligheden van anderen en het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting.

De dialoog eindigde met een oproep tot meer samenwerking en begrip tussen verschillende groepen in de samenleving, en het belang van het blijven voeren van dergelijke gesprekken om tot een beter begrip van de complexiteit van de huidige tijdgeest te komen.