Albrecht De Preter & Guido Vanheeswijck

Levende stenen

De kathedraal van Antwerpen: biografie

34,95

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

Al eeuwenlang domineert de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal de Antwerpse horizon. Ze is de trots van de Antwerpenaren en wordt bewonderd om haar architecturale grootsheid, esthetiek en historisch belang. Mensen van over de hele wereld bezoeken deze plek om te genieten van haar pracht en rijke kunstschatten.

In 1124, exact 900 jaar geleden, werd het kapittel en de parochie van Onze-Lieve-Vrouw gesticht. Deze mijlpaal vormt een uitstekende gelegenheid om dieper in te gaan op de geschiedenis en de betekenis van deze bijzondere plek. Levende stenen neemt de lezer mee op een fascinerende reis die start in de zevende eeuw en doorloopt tot vandaag. Ontdek de vele boeiende verhalen die met deze plek verbonden zijn.

De auteurs verhalen niet enkel de geschiedenis van de kathedraal. Dit boek wil ook nadenken over de vraag naar de diepere betekenis: ‘Wat betekent dit nu voor ons vandaag?’ Elk historisch hoofdstuk wordt gevolgd door een levensbeschouwelijke reflectie. De kathedraal van Antwerpen is niet alleen gebouwd van stenen, maar vooral van levende stenen: haar geschiedenis wordt in de eerste plaats gevormd door de verhalen van talloze mensen, van toen en nu.

ISBN: 9789464750881 Categorie: Tags: , , , , , , , Verschijningsdatum: September 2024Aantal pagina's: 384p
Albrecht De Preter

Albrecht De Preter

Albrecht De Preter (1994) studeerde theologie en filosofie en is verantwoordelijk voor de publiekswerking van de Antwerpse kathedraal.
Meer over Albrecht De Preter
Guido Vanheeswijck

Guido Vanheeswijck

Guido Vanheeswijck (1955) is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Hij is redacteur van Streven. Vrijplaats en columnist voor Tertio. Recent publiceerde hij Onbeminde gelovigen (2019) en Tegendraadse beschouwingen (2022). Dat laatste kreeg de prijs voor het spirituele boek.
Meer over Guido Vanheeswijck

Deze statige kathedraal blijft er, ook in vaak woelige tijden, toe doen: als heilige, symbolische plek voor gebed, liturgie, verstilling en bezinning, gebouwd voor God en de mensen die dicht bij Hem willen vertoeven. Een gebouw van levende stenen waar we op een open en gastvrije manier met elkaar in dialoog gaan, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging of levensbeschouwing. Met als rode draad de drang tot verbinding en samen gemeenschap vormen. Zo was het toen, is het nu en zal het allicht ook in de toekomst zijn, getuigt dit mooie herdenkingsboek.  — Johan Bonny, bisschop van Antwerpen

Setting voor historische mijlpalen, pelgrimsoord voor volksdevotie, hedendaagse landmark. De vele gezichten van de Antwerpse kathedraal worden ontsluierd door een team van experts. — Jonas Roelens, UGent, co-auteur van Middeleeuwse medemensen