Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Van Antwerpen tot Kaap Hoorn: Op het Spoor van een Vergeten Held

Abonneer op onze podcast

Welkom bij onze podcast, waar we vandaag een fascinerende reis maken door de pagina’s van de geschiedenis met Tom Dieusaert, de auteur van “Rond de Kaap“. Dit boek is niet zomaar een historisch verslag; het is een diepgaande exploratie van de strijd van Isaac le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw, de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Le Maire, een kapitaalkrachtige Antwerpse koopman, was een pionier binnen de VOC, maar zijn tegendraadse karakter zette hem op ramkoers met deze machtige entiteit. Hij verloor anderhalf miljoen gulden in dit gevecht maar behield zijn eer. Betrokken bij de ontdekking van wat nu New York is en een vertrouweling van de Franse koning Hendrik IV, was Le Maire ook degene die de doorgang tussen de Atlantische en Stille Oceaan ontdekte, de legendarische Kaap Hoorn.

Tom Dieusaert heeft een buitengewone taak verricht in het volgen van Le Maire’s spoor, van Antwerpen tot Patagonië en Kaap Hoorn, door middel van historische onderzoeksjournalistiek. In deze aflevering van onze podcast bespreken we Dieusaerts reis, zijn bevindingen en de ongelooflijke verhalen die hij heeft ontdekt. Dus leun achterover en bereid je voor op een reis door de tijd, terwijl we dieper duiken in “Rond de Kaap” en de wereld van Isaac le Maire​.