Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Tussen Idealisme en Collaboratie: Het Verhaal van het Vlaams Legioen

Abonneer op onze podcast

Vandaag hebben we een intrigerend gesprek met Philip Vanquaethem, de auteur van het diepgravende boek Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen. Zijn werk werpt licht op de complexe geschiedenis van het Vlaams Legioen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Philip onthult tijdens ons gesprek de gelaagde beweegredenen van de jonge Vlamingen die kozen om aan het Oostfront te vechten. Velen van hen werden gedreven door idealen en een diep verlangen naar een betere toekomst, maar trokken ten oorlog met weinig voorbereiding en vaak een dosis naïef enthousiasme. Het contrast tussen hun verwachtingen en de harde realiteit van het front komt pijnlijk tot uiting in de vele persoonlijke getuigenissen die Philip in zijn boek naar voren brengt.

Maar waarom koos Philip ervoor om dit controversiële stuk geschiedenis te onderzoeken? Tijdens ons gesprek duiken we dieper in zijn fascinatie voor dit onderwerp en de uitdagingen die hij tegenkwam tijdens zijn onderzoek. Collaboratie blijft een gevoelig onderwerp in België, en het schrijven over dit thema ging niet zonder argwaan. Philip deelt hoe hij balanceerde tussen historische nauwkeurigheid en respect voor de gevoeligheden rond dit thema.

Dit gesprek onderstreept het belang van het vertellen van deze verhalen en het erkennen van de complexiteit van de geschiedenis. Door het werk van auteurs zoals Philip krijgen we de kans om voorbij simplistische visies te kijken en een genuanceerder beeld van het verleden te vormen.

Sluit je aan bij ons voor dit boeiende gesprek, waarin we de grens verkennen tussen idealisme en collaboratie, en de kracht van geschiedschrijving in het vormgeven van ons begrip van het verleden.