Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Peter De Roover: ‘Stabiliteit verkiezingen VS overstijgen puur Amerikaans belang’

Abonneer op onze podcast
Peter De Roover

Peter De Roover, fractieleider in de Kamer voor N-VA, ging namens de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) waar ook de Verenigde Staten lid van zijn, als waarnemer kijken of de midterms-verkiezingen eerlijk verliepen. Bij zijn terugkomst uit Nevada hadden we de kans om met hem terug te blikken. Hoewel hij graag geprobeerd had om de Belgische begroting te redden met een gokje in Las Vegas, ontbrak daarvoor de tijd, maar niet voor deze podcast.

De Verenigde Staten zijn een wereldmacht en de stabiliteit van de Amerikaanse democratie is daarom toch van een andere grootteorde, meent De Roover. Een democratie kan niet overleven zonder eerlijke verkiezingen. Eerlijke verkiezingen betekent ook dat er gecontroleerd wordt en daarom zijn internationale waarnemers belangrijk.

Vreugde in het democratische hart van De Roover

Ondanks de polarisatie merkte De Roover toch op dat de meeste burgers deelname aan de verkiezingen een belangrijk recht vinden. ‘Ik maakte het mee dat er geapplaudisseerd werd telkens iemand voor het eerst kwam stemmen,’ vertelt De Roover. ‘Dat doet mijn democratisch — met een kleine d — hart deugd.’

Toch zijn er bemerkingen te maken bij de Amerikaanse verkiezingen. Zowel Democraten als Republikeinen hebben terechte bezorgdheden, die weliswaar tegenover elkaar staan. Verder is het systeem niet waterdicht en zijn er mogelijkheden tot dubbel stemmen en zo, maar niet van die aard dat ze een significante invloed hebben op het uiteindelijke resultaat.

Snelle kandidatuur Trump

Het resultaat is nog niet definitief. Op het moment van ons gesprek lag nog niks vast, maar kunnen we er vanuit gaan dat de Republikeinen terug de meerderheid halen in het Huis van Afgevaardigden, maar de Senaat zou wel eens terug op 50-50 kunnen eindigen. Het uitblijven van de voorspelde rode golf is een opsteker voor president Biden. De Roover denkt dat hoewel Trump nu misschien wel heel snel zijn kandidatuur bekend maakt, het daarom nog niet zeker is dat de Republikeinse partij nog massaal voor Trump zal kiezen. Er dienen zich mogelijke uitdagers aan, zoals bijvoorbeeld DeSantis uit Florida, meent De Roover.