Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Over Antwerpen, het Antwerps, de Antwerpenaren en het Antwerpgevoel

Abonneer op onze podcast
© 2022 An Clapdorp

Bieke Ilegems, wereldbekend in Antwerpen en op de parking, sprak met vijf BA’s over Antwerpen, het Antwerps, de Antwerpenaren en het Antwerpgevoel. Wat betekent het om Antwerpenaar te zijn? Wanneer ben je Antwerpenaar en wie mag zich Antwerpenaar noemen? Wat doet ’t Stad met een mens? En wie spreekt er nog écht Antwerps.

Deelnemers van het panel? Gids der gidsen Tanguy Ottomer, acteur Ivan Pecnik, romancier-columnist Guillaume Van der Stighelen, havenschepen Annick De Ridder, auteur en oud-ATV-nieuwsanker Marc Fransen. Vijf (plus één, de moderator zelf) notoire Antwerpenaren met een groot hart voor hun stad.

Bieke vroeg hen elk naar hun favoriete Antwerpse woord. Het resultaat?

  • Annick De Ridder: ‘masjoefel’
  • Guillaume Van der Stighelen: ’schiefzeiker’
  • Marc Fransen: ‘mokke’, en de uitdrukking ‘ik zien aa gère’
  • Tanguy Ottomer: ‘zweten gelijk een hoer in een kaark’
  • Ivan Pecnik: ‘foefelaar’
  • Bieke Ilegems: ‘de berichte’

Wat dat allemaal betekent, en waarom Antwerpenaren zo… Antwerps zijn, u hoort het in deze podcast, een live opname van de boekvoorstelling van Marc Fransens boek Tot in den Draai op 1 december in het café van de Antwerpse Brouw Compagnie, waar het Seefbier wordt gebrouwen.
Het was een gezellige avond. En auteur Marc Fransen sloot af met een ‘vertelsel’, zoals hij er 35 bundelde in zijn lees- en luisterboek Tot in den Draai.