Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Hervormingen in detail: Nicolas Bouteca over Belgische staatshervorming

Abonneer op onze podcast

David Geens verwelkomt Nicolas Bouteca, auteur van ”Only in Belgium‘ over Belgische staatshervormingen, voor een diepgaand gesprek over dit complexe onderwerp. Bouteca, die al lang lesgeeft over Belgisch federalisme aan de Universiteit Gent, belicht zijn motivatie om zijn kennis en passie voor het thema in boekvorm te gieten. Zijn doel is om de ogenschijnlijk droge materie boeiend en toegankelijk te maken.

Bouteca verklaart dat zijn fascinatie voor de staatshervorming groeide door zijn dagelijkse interacties met het onderwerp in de academische wereld. Hij benadrukt dat veel mensen de staatshervorming als complex en onnodig beschouwen, maar hij ziet het als een ingenieus en cruciaal aspect van het bestuur. Het boek probeert een grondige, maar leesbare uiteenzetting te bieden, en wil daarmee een brug slaan tussen academische kennis en publieke interesse.

Hij bespreekt de fijnmazige aspecten van de staatshervormingen, waaronder de financieringswet en de strategische beslissingen die genomen zijn om de complexe geldstromen tussen de deelstaten te reguleren. Deze gesprekken onthullen de gelaagdheid en de intellectuele uitdagingen die bij dergelijke hervormingen komen kijken.

Bouteca’s boek, dat niet bedoeld is als academisch leerboek maar als een rijke bron van informatie, is geschreven met een verhalende stijl die de materie levendig en verteerbaar maakt, terwijl het toch diepgang en gedetailleerd inzicht biedt. Het doel is niet alleen om kennis te verspreiden, maar ook om lezers te inspireren en te laten zien hoe boeiend de Belgische staatshervorming kan zijn.