Nicolas Bouteca

Only in Belgium

Een geschiedenis van de Belgische staatshervormingen

39,95

Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

Weinig Belgen liggen wakker van staatshervormingen. Politici zouden zich beter met de ‘echte’ problemen van de mensen bezighouden, klinkt het vaak. Hoe je die staat organiseert, vormt nochtans de basis om het politieke spel te kunnen spelen.

Bouteca probeert het stof van de Belgische staatshervorming af te slaan door de boeiende geschiedenis ervan te vertellen en de belangrijkste hedendaagse discussies toe te lichten. Waarom is dat federalisme eigenlijk nodig? Zouden we niet beter terugkeren naar de goede oude tijd van het unitaire België? Of is er een tussenweg mogelijk door zaken te herfederaliseren? Om die vragen te kunnen beantwoorden is een inkijk in de ontstaansgeschiedenis onontbeerlijk.

Only in Belgium is een politieke geschiedenis van België doorheen de bril van de staatshervormingen die het unieke en soms absurde uitzicht van ons land tracht te verklaren. Het verhaal begint in 1830, loopt tot op vandaag en kijkt vooruit naar de verkiezingen van juni 2024. Het is geen pessimistische kijk op hoe ons land in elkaar steekt, maar een poging om begrip en respect bij te brengen voor de flinterdunne grens tussen gek en geniaal die de voorbije zes staatshervormingen werd afgetast om de communautaire spanningen in ons land te ontmijnen.

ISBN: 9789464750706 Categorie: Tags: , , , , , , , Verschijningsdatum: Maart 2024Aantal pagina's: 464p
Nicolas Bouteca portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Nicolas Bouteca

Nicolas Bouteca (1980) is professor politieke wetenschappen aan de UGent. Zijn onderzoek spitst zich toe op onder andere federalisme en politieke partijen. Hij schrijft geregeld opiniestukken over de Belgische politiek.
Meer over Nicolas Bouteca

Ons federalisme is opgetrokken uit koterijen. Only in Belgium eert die typisch Belgische bouwstijl in een gedetailleerd maar toegankelijk verslag van de staatshervormingen. — prof. Carl Devos, politicoloog UGent

Door terug te gaan naar de verre oorsprong van de staatshervorming en de verschillende fases ervan te bekijken, geeft Nicolas Bouteca ons een duidelijker inzicht in het België van vandaag en van morgen. — Alain Gerlache, journalist RTBF/De Morgen en auteur van Het verhaal van Wallonië

Podcast

Vaak samen gekocht

69,90 63,91
You save 5,99

In de media

Zorgnet 14/5/24
Trouw 27/3/24
Palnws 20/3/24
De Tijd 5/3/24
Knack 4/3/24