• ma 30 sep | 19u30
  • Antwerpen
tickets Overzicht Agenda

Muzikale boeklancering ‘Levende stenen’ in de kathedraal van Antwerpen

Op maandag 30 september 2024 om 19u30 wordt het nieuwe boek Levende stenen – een biografie van de kathedraal gepresenteerd in de kathedraal. .

kathedraal levende stenen antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen is opgetrokken uit steen, maar evengoed zijn het de levende stenen die haar vorm gegeven hebben: de verhalen, de handenarbeid, de woorden, de kunstwerken, de muzieknoten,… van talloze mensen. Van toen en nu. 

Levende stenen vertelt enerzijds de geschiedenis van de kathedraal. Elk hoofdstuk begint met een beeld. Vervolgens lichten (gast)auteurs een (kunst)historische periode uit: van romaans en gotisch, over Rubens, tot de moderne (zelfs controversiële) kunst.

Elk historisch hoofdstuk wordt gevolgd door een levensbeschouwelijke reflectie. De vraag naar de diepere betekenis – Wat betekent dit nu, voor ons, vandaag? – staat centraal. Een van de samenstellers van het boek, naast Albrecht De Preter, is dan ook niemand minder dan professor in de wijsbegeerte Guido Vanheeswijck. De dialogen in het boek overstijgen het christelijke: ook joodse en islamitische gelovigen laten hun licht schijnen in het boek,… Of is dat pluralisme net zo kenmerkend voor de christelijke traditie? Iets om over na te denken.

Om het met de woorden van Jonas Roelens (co-auteur van het alom geprezen boek Middeleeuwse medemensen) te schrijven: ‘Setting voor historische mijlpalen, pelgrimsoord voor volksdevotie, hedendaagse landmark. De vele gezichten van de Antwerpse kathedraal worden ontsluierd door een team van experts.’

Wanneer? 30 september 2024 om 19u30

Waar? de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen, Groenplaats 21, 2000 Antwerpen

Tickets €7 (inschrijvingen worden in juli geopend)

Programma:

1. Verwelkoming: Luk Lemmens

2. Introductie

o Muzikaal intermezzo *

3. Interview door Katelijne Boon met Joke Bungeneers

o Muzikaal intermezzo *

4. Interview door Katelijne met Nico Van Hout

o Muzikaal intermezzo *

5. Slotwoord: Albrecht De Preter en Guy Vanheeswijck

* Muziek van voormalige kapelmeesters van de Antwerpse kathedraal, waaronder Joseph Hector Fiocco en Willem de Fesch

Overzicht Agenda