Patrick Buyse

Weg van 't Stad!

De Antwerpse exodus naar West-Vlaanderen (1944-1945)

27,95

Beschikbaar augustus 2023
x
Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau

In 1944 nam Hitler – in het nauw gedreven – onverbiddelijk wraak met zijn ‘vliegende bommen’. De regio Antwerpen werd zwaar getroffen. Antwerpenaren weken massaal uit naar veiliger oorden.

Een vraag van een Antwerps gezin deed Patrick Buyse in de archieven duiken. Hij sprak getuigen, familieleden, heemkundigen en historici. Van de 130 000 Antwerpse vluchtelingen, waren er 50 000 verdeeld over 254 gemeenten in West-Vlaanderen. En dit voor gemiddeld een half jaar. Voor kinderen, meestal zonder ouders, naar het Verre Westen met een vreemd dialect, was dit een eeuwigheid!

Weg van ’t Stad brengt het verhaal van deze exodus naar het westen: hoeveel gezinnen en kinderen, wie organiseerde dit, waar kwamen ze terecht, wie nam het initiatief?

Een vergeten, warm menselijk verhaal over initiële angst voor oorlog en bommen, dat in een veilig onderkomen en door doorgezet onderwijs overging in dankbaarheid en vriendschappen voor het leven.

Met een woord vooraf door professor Bruno De Wever en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever.

ISBN: 9789464750133 Categorie: Tags: , , , , , Verschijningsdatum: augustus 2023Aantal pagina's: 320p

Patrick Buyse

Patrick Buyse (1966) heeft een gezonde en vooral kritische interesse in erfgoed, geschiedenis en politiek. Hij verdiept zich graag in vergeten stukjes van onze vaderlandse geschiedenis.
Meer over Patrick Buyse

Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Een prachtig verhaal over solidariteit over de provinciegrenzen heen. — Carl Decaluwe, gouverneur West-Vlaanderen

Voor mij geen vergeten, maar een totaal nieuw verhaal. Ik kende de geschiedenis van ‘los niños’, Baskische kinderen die onder andere naar Vlaanderen vluchtten voor het Francoregime, maar dat in ’44-’45 zowat 50 000 Antwerpenaren op de vlucht voor de V1 en V2-bommen een veilig onderkomen vonden in West-Vlaanderen was mij volledig onbekend. Ook Izegem toonde zich gastvrij voor de Antwerpse Zeescouts. Oprechte felicitaties voor het diepgaande onderzoekswerk dat auteur Patrick Buyse verrichtte. — Geert Bourgeois, voormalig minister-president