• ma 29 apr | 20u
 • Salvator Boekhandel Mechelen
tickets €10 Overzicht Agenda

‘Over grenzen’ van Mark Elchardus. Tweespraak met Rik Torfs

Uitgeverij Ertsberg en Salvator boekhandel nodigen u van harte uit op de boeklancering & tweespraak Over grenzen van Mark Elchardus:

 • Wanneer? 29 april 2024 om 20:00
 • Waar? Salvator Boekhandel, Befferstraat 5, 2800 Mechelen
 • Programma:
  Verwelkoming
  Mark Elchardus en Rik Torfs gaan met elkaar in gesprek over het nieuwe boek van Elchardus Over grenzen
  Moderator: Isolde Van den Eynde (politiek journaliste bij Het Laatste Nieuws)
  Uitleiding: Karl Drabbe
  Signeersessie en receptie
 • Tickets: €10 – bestel via deze link

Periodes waarin grenzen verdampen alterneren met tijden waarin grenzen verscherpen. Elk van die periodes brengt haar eigen cultuur voort, haar eigen politieke bewegingen en leiders, haar eigen (inter)nationale beleid.

In het essay Over grenzen onderzoekt Mark Elchardus de dynamiek van die afwisseling gedurende de afgelopen eeuwen. Imperialisme en kolonialisme, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse New Deal, communisme, fascisme en nazisme, dekolonisering, de golden sixties, neoliberalisme en de ontreddering: hoe passen deze fenomenen in dat bredere perspectief?

Zoals aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog sluiten we vandaag een periode van hyperglobalisering en grenzenhaat af. Een nieuwe periode van grenzenliefde dient zich aan. Die shift trekt een breuklijn door de samenleving tussen nationalisten en kosmopolieten. De eersten denken vanuit grenzen, de tweeden willen grenzen wegdenken.

Ons hedendaagse gevoel van controle- en waarde(n)verlies van binnenin én tegelijkertijd – van buitenaf – het agressieve imperialisme van Rusland, China en Iran, lijken ons aan te sporen weer meer vanuit grenzen te denken. Dit is een tijd om na te denken over grenzen, om grenzen te durven trekken én in vraag te stellen.

Overzicht Agenda