Mark Elchardus

Over grenzen

22,50

Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

Periodes waarin grenzen worden bevestigd, periodes waarin grenzen verdampen, ze wisselen elkaar steevast af. Elk van die periodes brengt haar eigen persoonlijkheden voort, haar eigen kunst, politieke bewegingen, nationaal en internationaal beleid.

In Over grenzen onderzoekt Mark Elchardus hoe die afwisseling zich over de laatste driehonderd jaar heeft voltrokken. Hoe imperialisme en kolonialisme, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse New Deal, communisme, fascisme en nazisme, dekolonisering, de golden sixties, neoliberalisme en de ontreddering van onze tijd daarin passen – en er ook ten dele door worden verklaard.

Net als aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog sluiten we vandaag weer een periode van hyperglobalisering en grenzenhaat af. We staan voor de uitdaging een nieuwe periode van grenzenliefde te openen en die concreet vorm te geven. Die verandering trekt een breuklijn door de samenleving. Zij scheidt nationalisten van kosmopolieten. Nationalisten denken vanuit grenzen, kosmopolieten willen grenzen wegdenken.

Onze hedendaagse ontreddering, het gevoel van velen dat zij greep op het leven verliezen, dat alles van waarde verloren gaat, maar ook het agressieve imperialisme van Rusland, China en Iran, dat alles maakt duidelijk dat vandaag weer, zonder blikken of blozen, vanuit grenzen dient te worden gedacht. Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken.

ISBN: 9789464750911 Categorie: Tags: , , , , , , Verschijningsdatum: April 2024Aantal pagina's: 176p
Mark Elchardus

Mark Elchardus

Mark Elchardus (1946) doceerde sociologie aan de Brown University in de Verenigde Staten en de Vrije Universiteit Brussel. Hij was actief in het middenveld en schreef talrijke wetenschappelijke artikels en boeken. Momenteel is hij columnist bij De Morgen.
Meer over Mark Elchardus

Over grenzen plaatst het debat over grenzen en globalisering in een gewaagd nieuw perspectief. Mark Elchardus laat zich niet afschrikken door taboes en onderbouwt zijn visie met grondig sociologisch onderzoek, zoals we dat van hem gewoon zijn. — Bart De Wever

  Andere boeken van deze auteur

 • Aanbieding!
  Mark Elchardus

  Voordeelpakket ‘Vrijheid/veiligheid’ & ‘Reset’

  Oorspronkelijke prijs was: €57,45.Huidige prijs is: €45,00.
 • Aanbieding!
  Mark Elchardus

  Vrijheid/Veiligheid

  Oorspronkelijke prijs was: €27,50.Huidige prijs is: €27,50. 17,88
 • Aanbieding!
  Mark Elchardus

  Reset (paperback)

  Oorspronkelijke prijs was: €29,95.Huidige prijs is: €29,95. 19,47
 • Aanbieding!
  Mark Elchardus

  Reset

  Oorspronkelijke prijs was: €39,95.Huidige prijs is: €34,95. 22,72
 • Aanbieding!
  Mark Elchardus, Peter De Keyzer

  Voordeelpakket ‘Reset’ & ‘Vijf minuten ambitie’

  Oorspronkelijke prijs was: €62,45.Huidige prijs is: €59,25.