Jonas Roelens over ‘Middeleeuwse medemensen’ | Gent
‘Middeleeuws’. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als ‘middeleeuws’ omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt.
Maar waar komen die clichés vandaan? En hebben middeleeuwers niet veel meer met ons gemeen dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden.
Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.
Jonas Roelens (1990) is historicus aan de Universiteit Gent, waar hij gendergeschiedenis doceert.
Programma:
In deze lezing laat Jonas Roelens je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés.
Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden.
Ben je er graag bij?
Kom dan op vrijdag 9 februari naar het Van Crombrugghe’s Genootschap in Gent. Vanaf 19.00u verwelkomen wij je hartelijk en vanaf 19.30u geniet je van de lezing. Achteraf blijft de bar open en kan je met andere aanwezigen genieten van een gezellige babbel, hapjes en drankjes.
Deelname aan deze lezing is gratis voor leden en kost 5 euro voor niet-leden.
De KBOV organiseert De Luistervink samen met het Van Crombrugghe’s Genootschap en de Heemkundige en Historische Kring Gent