• ma 8 mei | 19u30
  • Stadscampus UA, C.003, Prinsstraat 13, Antwerpen
Reserveer hier jouw plaats Overzicht Agenda

‘Islam’: panelgesprek met Ahmet T. Kuru, Dyab Abou Jahjah en Meyrem Almaci

In een tijd dat Europa gedomineerd werd door religieuze orthodoxie en militaire heerschappij, kende de islamitische wereld invloedrijke denkers en wetenschappers in haar vroege geschiedenis. Van de 9de tot de 12de eeuw waren moslimlanden filosofisch en sociaaleconomisch meer ontwikkeld dan het Westen.

Vandaag lijden landen met een moslimmeerderheid bovengemiddeld onder autoritaire regimes en zijn ze sociaaleconomisch gemiddeld minder ontwikkeld dan de rest van de wereld. Ahmet T. Kuru wijst in Islam op de geschiedenis en bekritiseert verklaringen die de islam als oorzaak aanwijzen. Ook het westerse kolonialisme is geen sluitende verklaring.

Kuru analyseert de alliantie tussen orthodoxe islamitische geleerden (de oelema) en militaire staatshoofden vanaf de 11de eeuw. Gaandeweg beknotte deze alliantie de creativiteit en economische activiteiten van intellectuelen en de burgerlijke klasse in de moslimwereld. Kuru toont aan dat de alliantie tussen oelema en de staat nog steeds de creativiteit inperkt en een gezonde economie in moslimlanden belemmert of zelfs verhindert.

AHMET  T. KURU is hoogleraar politieke wetenschappen en directeur van het Centrum voor Islamitische en Arabische Studies aan de San Diego State University. Zijn werken zijn vertaald in een tiental talen.

Programma:

19u30:

>verwelkoming door moraalfilosoof Patrick Loobuyck van het Centrum Pieter Gillis

>lezing Ahmet T. Kuru (Engelstalig)

>debat o.l.v. moderator David Geens met auteur Ahmet T. Kuru,  Dyab Abou JahJah en Meyrem Almaci.

>uitgever Karl Drabbe leidt uit.

21u00: voorziene einde met aansluitend een receptie, met boekenstand en een signeersessie met Ahmet T. Kuru.

Praktische gegevens:
Maandag 8 mei 2023
19u30-21u00
Universiteit Antwerpen – Stadscampus – Prinsstraat 13 – 2000 Antwerpen
Gebouw C – Aula S.C.003

Uitgeverij Ertsberg organiseert deze lezing in samenwerking met volgende partners: 
Het Centrum Pieter Gillis, Pastorale Dienst Universiteit Antwerpen – Vrijzinnige Dienst Universiteit Antwerpen en Humanistisch Verbond.

Overzicht Agenda