Aanbieding!
Ahmet T. Kuru

Islam

Bloeiperiode en hedendaagse crisis in de moslimwereld

Oorspronkelijke prijs was: €34,95.Huidige prijs is: €34,95. 22,72

35% korting op dit boek
Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

De islamitische wereld kende invloedrijke denkers en wetenschappers in haar vroege geschiedenis, in een tijd dat Europa gedomineerd werd door religieuze orthodoxie en militaire heerschappij. Van de 9de tot de 12de eeuw waren moslimlanden filosofisch en sociaaleconomisch overduidelijk meer ontwikkeld dan het Westen.

Vandaag lijden landen met een moslimmeerderheid bovengemiddeld onder autoritaire regimes, en zijn ze sociaaleconomisch gemiddeld minder ontwikkeld dan de rest van de wereld. Ahmet T. Kuru wijst op de geschiedenis en bekritiseert verklaringen die de islam als oorzaak aanwijzen. Ook het westerse kolonialisme is geen sluitende verklaring, al heeft dat zeker niet geholpen.

Waar liep het dan wel mis? Kuru wijst op een alliantie tussen orthodoxe islamitische geleerden (de oelema) en militaire staatshoofden vanaf de 11de eeuw. Gaandeweg beknotte deze alliantie meer en meer de creativiteit en economische activiteiten van intellectuelen en de burgerlijke klasse in de moslimwereld.

Kuru toont aan dat de alliantie tussen oelema en de staat nog steeds de creativiteit inperkt en een gezonde economie in moslimlanden belemmert of zelfs verhindert.

ISBN: 9789464369953 Categorieën: , Tags: , , , , Verschijningsdatum: Mei 2023Aantal pagina's: 316p

Ahmet T. Kuru

Ahmet T. Kuru is hoogleraar politieke wetenschappen en directeur van het Centrum voor Islamitische en Arabische Studies aan de San Diego State University. Zijn werken zijn vertaald in een tiental talen.
Meer over Ahmet T. Kuru

Kuru’s historische analyse werpt een nieuw licht op een zeer belangrijk en gevoelig debat. — Jan Luiten Van Zanden, Universiteit Utrecht

Een ambitieuze en succesvolle analyse — Foreign Affairs

In de media

't Pallieterke 31/10/23
Humanistisch Verbond 26/7/23
Knack 23/7/23
Trouw 13/6/23
Doorbraak 12/5/23
De Kanttekening 9/5/23