‘Frans en toch Vlaams’. Het verhaal van Frans-Vlaanderen door Wido Bourel in Brugge
Tijdens de bekerwedstrijd voetbal tussen de Franse kampioen Paris Saint Germain en het kleine Frans-Vlaamse stadje Kassel kleurden 35.000 supporters, getooid met evenveel Vlaamse leeuwen, het stadion volledig geel-zwart. We bevinden ons hier in het noorden van Frankrijk. En toch noemen de inwoners zich Vlamingen. Hoe Vlaams zijn die Frans-Vlamingen? Spreken ze nog de streektaal? Wat kunnen we leren uit de geschiedenis van deze streek? Hoe is de schreve – de staatsgrens – ontstaan? En wat is er gebeurd nadat de regio door Frankijk werd geannexeerd?
Wido Bourel schetst in Frans en toch Vlaans het verhaal van Frans-Vlaanderen door de eeuwen heen. Van de plaats en belang van de regio als rijk deel van het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Bourgondië en de Nederlanden, tot het cultureel en economisch verval na de Franse aanhechting.
Op uitnodiging van het Seniorenforum Brugge en Oostkust komt Wido zijn boek ‘Frans en toch Vlaams’ voorstellen op zaterdag 16.03.2024 om 14.30 u. in De Chalet, Gistelsesteenweg 530, 8200 Brugge.
Inkom: 8€, consumptie inbegrepen, te storten op rek. BE22 7310 5512 2647 van Seniorenforum Brugge en Oostkust.
Iedereen is welkom: senioren en niet-senioren, partijleden en niet-partijleden. Spreek vrienden en kennissen aan! Bereikbaarheid: er is een halte van lijn 30 recht tegenover De Chalet.
Inlichtingen: 0495/10.11.90
Wido Bourel (1955) is Frans-Vlaming, schrijver en promotor van de Nederlandse taal en cultuur in zijn geboortestreek. Hij is geboren in Hazebroek en groeide op in Kaaster. Al heel jong zette hij zich in voor de verdediging van de Vlaamse taal en identiteit in Frans-Vlaanderen. Na de middelbare studies aan het lycée des Flandres in Hazebroek leerde hij door zelfstudie Nederlands. Eerst ging hij studeren in Groningen en daarna in Vlaanderen. Hij vestigde zich in de Kempen en was lange tijd correspondent over Frans-Vlaanderen voor BRT West-Vlaanderen en Gazet van Antwerpen.