Frans en toch Vlaams
Het verhaal van Frans-Vlaanderen
€29,50
Tijdens de bekerwedstrijd voetbal tussen de Franse kampioen Paris Saint Germain en het kleine Frans-Vlaamse stadje Kassel kleurden 35.000 supporters, getooid met evenveel Vlaamse leeuwen, het stadion volledig geel-zwart. We bevinden ons hier in het noorden van Frankrijk. En toch noemen de inwoners zich Vlamingen. Hoe Vlaams zijn die Frans-Vlamingen? Spreken ze nog de streektaal? Wat kunnen we leren uit de geschiedenis van deze streek? Hoe is de schreve – de staatsgrens – ontstaan? En wat is er gebeurd nadat de regio door Frankijk werd geannexeerd?
Wido Bourel schetst het verhaal van Frans-Vlaanderen door de eeuwen heen. Van de plaats en belang van de regio als rijk deel van het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Bourgondië en de Nederlanden, tot het cultureel en economisch verval na de Franse aanhechting.
De auteur heeft het zelf beleefd: de onmogelijkheid om de eigen taal te kunnen leren, de censuur op de eigen cultuur en geschiedenis en de strijd voor het behoud van de Vlaamse/Nederlandse identiteit van de streek. Uit het verhaal van Frans-Vlaanderen, maar ook vanuit zijn eigen beleving, schetst hij enkele interessante uitdagingen voor de toekomst.
Wido Bourel
‘Wido Bourel biedt een inkijk in de unieke Frans-Vlaamse canon. Je kan niet anders dan verliefd worden op de geboortestreek van de auteur!’ — An De Moor, voorzitter Beweging Vlaanderen-Europa
‘Wie dit fascinerende boek leest, maakt kennis met een stuk van de Nederlanden dat hoe langer hoe meer door de Franse eenheidscultuur opgeslokt wordt.’ — Peter Debrabandere, docent aan de Hogeschool VIVES (Brugge) en hoofdredacteur Neerlandia (Algemeen-Nederlands Verbond)