• do 19 mei | 20u00
  • Vrijzinnig Punt, Albrecht Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
Reserveer hier jouw plaats Overzicht Agenda

Boekvoorstelling Pinar Akbas: ‘Niran en ik’

Columniste Pinar Akbas stelt haar debuut ‘Niran en ik’ voor.

Over dit evenement

Het Humanistisch Verbond en uitgeverij Ertsberg nodigen u uit om donderdag 19 mei in Hasselt voor de voorstelling van het debuut van Pinar Akbas. De avond bestaat uit een inleiding door de uitgever en een interview met de auteur door filosofe en journaliste Liesbet Samyn. Achteraf is het mogelijk om het boek te kopen en te laten signeren.

Het boek

Buitenstaanders omschrijven Niran en Ada vaak als twee handen op één buik, maar niemand is op de hoogte van de verwijten, de kwetsende woorden en de figuurlijke klappen in het gezicht die ze elkaar over de jaren toedienden.

Ada voelde zich tijdens het opgroeien opgesloten en benauwd door de immense verantwoordelijkheden die een Turks meisje in Vlaanderen moet dragen. Haar broer hoefde zich geen zorgen te maken over roddel en achterklap, maar Ada moest een voorbeelddochter zijn. En degelijk huwelijksmateriaal. Ze rebelleerde.

Niran voelde zich onbegrepen. Want het zijn toch altijd de moeders – de vrouwen – die de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun dochters dragen. Niran besefte dat ze Ada moest redden uit de uitzichtloze poel van tradities en eer. Ze ontwaakte uit een droom, een wereld, waarin ze zich jaren geleden had neergelegd bij de rolpatronen in een patriarchale samenleving die ze onbewust had meegenomen naar haar nieuwe thuis in Vlaanderen.

Dit is het verhaal van twee sterke vrouwen die niet geloven in een lot, maar in hun eigen veerkracht. Twee vrouwen die de kracht van hun stemmen laten galmen in een wereld die enkel draait voor mannen.

“Dit boek doet duizelen van dualiteiten. Twee vrouwen, twee werelden, twee vijanden: het patriarchaat en zijn slippendragers. Onderdrukking is een mannenwereld, door vrouwen gedragen. Het zijn moeders die onderdanigheid aan een man doorgeven aan hun dochters. Akbas’ debuut toont met een brutale finesse hoe vrouwen elkaar bevechten. En uiteindelijk zichzelf.” — Hind Fraihi, onderzoeksjournalist

Wie het boek graag vooraf al leest, kan dat hier bestellen.

Over de auteur

Pinar Akbas (1980) woont en werkt als verpleegkundige in Hasselt. Haar enige ambitie in het leven is verhalen absorberen en navertellen. Ze vindt rust in de kalme chaos van haar eigen wereld in haar appartement in Hasselt.

Overzicht Agenda