• ma 20 jun | 20:00
  • Foyer van Het Brantijser
Reserveer hier jouw plaats Overzicht Agenda

Boekvoorstelling ‘Leven en laten leven’ met Bert De Munck, Erika Vlieghe en Patrick Loobuyck

Bij het begin van de Covid19-pandemie ontstond snel het gevoel dat er geen alternatief was voor een lockdownbeleid. Verontrustende wetenschappelijke inzichten en alarmerende berichten in de media leidden tot maatregelen die fundamentele rechten opschortten en ons sociale en mentale welzijn op de proef stelden. Veel ruimte voor debat was er niet, want ‘there is no alternative’. 

Het boek Leven en laten leven trekt het debat op gang. Het vertrekt van de vraag waarom we geen alternatief zagen en zoekt het antwoord in de geschiedenis. 

Bert De Munck pelt de historische ‘lagen’ af die er voor hebben gezorgd dat technocratische maatregelen onvermijdelijk leken, zoals:

  • de procedures en instellingen die na eerdere pandemieën werden geïnstalleerd
  • de culturele angst voor gevaar en virussen
  • het in de Verlichting gewortelde geloof dat we de natuur kunnen beheersen en de risico’s van het leven steeds verder kunnen bedwingen. 

Het resultaat is een boek dat fundamentele vragen stelt over het gevoerde beleid en dat een heel nieuw licht werpt op debatten rond de wetenschappelijke basis van isolerende maatregelen en vaccinatie, de rol van wetenschap en expertise, de aard van de door de overheid opgelegde solidariteit, en de relatie van de moderne mens met het levenseinde, de dood en de natuur.

Leven en laten leven werd uitgegeven bij Ertsberg.

Debat

Bert De Munck gaat het gesprek aan met twee collega’s die in het beleid en de debatten erover een vooraanstaande rol hebben gespeeld:

  • Patrick Loobuyck (UAntwerpen) had als politiek filosoof een stem in het denken over solidariteit en de rol van de overheid
  • Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) speelde als voorzitter van de belangrijkste adviesorganen een cruciale rol in de vertaling van wetenschappelijke inzichten naar het beleid.

Het gesprek zal worden gemodereerd door David Geens (Ertsberg). 

Aansluitend is er een drankje en een hapje voorzien.

Praktisch

Maandag 20 juni 2022 – 20 uur (deuren 19.30 uur)

Foyer van Het Brantijser
Sint-Jacobsmarkt 13
2000 Antwerpen

Overzicht Agenda