Politiek debat ‘Doodgewoon’ van Barbara Ceuleers in Antwerpen
Uitgeverij Ertsberg en Humanistisch Verbond nodigen u uit op de boekvoorstelling Doodgewoon van Barbara Ceuleers:
- Wanneer? Dinsdag 14 mei om 19.30 uur (onthaal vanaf 19 uur)
- Waar? Stadscampus Universiteit Antwerpen, Aula R.001, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen
- Programma:
Wat denken de partijen over de huidige euthanasieregelgeving?
Met parlementsleden Robby De Caluwé (Open Vld), Frieda Gijbels (N-VA), Kathleen Pisman (Groen), Katrien Schryvers (CD&V), Freya Van den Bossche (Vooruit), Lise Vandevasteele (PVDA) en Marijke Dillen (Vlaams Belang)
Moderator: Bart Schols (anker De afspraak, VRT Canvas)
‘Als de tijd rijp is, wil ik euthanasie, dochter.’
Aan het woord is Jan, de papa van Barbara, net na zijn Alzheimer-diagnose. Hij zag zijn moeder mensonwaardig aftakelen aan de ziekte en besloot voor zichzelf een andere toekomst te schrijven.
Hij stierf anderhalf jaar later, op 23 november 2020, in het beginstadium van de ziekte, want euthanasie kan je enkel krijgen als je nog wilsbekwaam bent. Bij dementie komt euthanasie dus sowieso te vroeg.
Maar wat is dat, euthanasie? Wat, en wie, komt er allemaal bij kijken? En kan je daar in alle situaties voor kiezen? Is je leven — en je dood — echt van jou?
Barbara Ceuleers zocht het uit, van A tot Z, van Alzheimer en artsen tot zelfbeschikking en ziekenhuizen. Ze sprak met experten, ervaringsdeskundigen, artsen en politici. Het werd een persoonlijk relaas, van een vader en zijn dochter. Van een dodelijke keuze. Van onmacht en onrecht. Maar vooral eentje van liefde. Want hij was bij haar geboorte; zij bij zijn dood.
Barbara Ceuleers (1983) is germaniste en journaliste, maar vooral de dochter van haar grote held. Jan Ceuleers was in de jaren 90 directeur televisie van de toenmalige BRTN (nu VRT), maar vooral de papa van Barbara. Hun band werd alleen versterkt door zijn keuze voor euthanasie.
Barbara beschrijft hoe mooi het zelfgekozen levenseinde kan zijn, maar ook dat de discussie nog lang en broodnodig is. — Leen Dendievel, actrice en auteur
Zeer toegankelijke, praktische én verplichte lectuur over de moeilijke weg naar euthanasie met speciale aandacht voor de absurde regelgeving bij onder meer dementie. — Wim Distelmans, oncoloog en voorvechter euthanasie
Met dank aan De Maakbare Mens, Humanistisch Verbond, Standaard Boekhandel en Universiteit Antwerpen.