• ma 4 sep | 17u
  • Stadhuis van Antwerpen
Reserveer hier jouw plaats Overzicht Agenda

Boeklancering ‘Weg van’t stad!’ van Patrick Buyse in Antwerpen

In 1944 nam Hitler – in het nauw gedreven – onverbiddelijk wraak met zijn ‘vliegende bommen’. De regio Antwerpen werd zwaar getroffen. Antwerpenaren weken massaal uit naar veiliger oorden.

Een vraag van een Antwerps gezin deed Patrick Buyse in de archieven duiken. Hij sprak getuigen, familieleden, heemkundigen en historici. Van de 130 000 Antwerpse vluchtelingen, waren er 50 000 verdeeld over 254 gemeenten in West-Vlaanderen. En dit voor gemiddeld een half jaar. Voor kinderen, meestal zonder ouders, naar het Verre Westen met een vreemd dialect, was dit een eeuwigheid!

Weg van ’t Stad brengt het verhaal van deze exodus naar het westen: hoeveel gezinnen en kinderen, wie organiseerde dit, waar kwamen ze terecht, wie nam het initiatief?

Een vergeten, warm menselijk verhaal over initiële angst voor oorlog en bommen, dat in een veilig onderkomen en door doorgezet onderwijs overging in dankbaarheid en vriendschappen voor het leven.

Bruno en Bart De Wever schreven het woord vooraf voor Weg van’t stad. Beide broers zullen aanwezig zijn op de boeklancering. Van harte welkom!

Wanneer? 4 september om 17uur

Waar? Het stadhuis van Antwerpen

Inkom gratis, maar reserveren verplicht

Overzicht Agenda