• vr 31 mei | 18u (wandeling) / 19u30 (voorstelling)
  • Abdij van Hemiksem
tickets Overzicht Agenda

Boeklancering + wandeling ‘Terug van het oostfront’ in de abdij van Hemiksem

terug van het oostfront gevangen gevlucht gesneuveld rudi massart jonathan trigg

Uitgeverij Ertsberg en Heemkring “Heymissen” heten u van harte welkom op de boekvoorstelling Terug van het oostfront van Rudi Massart en Jonathan Trigg!

Wanneer? Vrijdag 31 mei

Waar? Abdij Hemiksem (er is ruime parking voorzien)

Tickets:

  • enkel boekvoorstelling om 19u30: €7
  • begeleide wandeling in het abdijpark + boekvoorstelling: €10

Programma:

  • 18u: wandeling met gids
  • 19u: pauze met drankje
  • 19u30: start boekvoorstelling

Verwelkoming: Jo Van Havere ( (schepen van Hemiksem ontwikkelingssamenwerking, diversiteit, cultuur, erfgoed en patrimonium.)

Moderator: oud-journalist VRT Flip Feyten

Panelgesprek met auteur Rudi Massart en historicus Philip Vanquaethem (auteur van Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen)

Muzikale intermezzo’s

Filmfragment Willem Van Cauwenberghe

  • 21u: receptie/signeersessie/boekverkoop

Waarover gaat het boek?

Eindelijk, begin mei 1945, komt er een einde aan de oorlog in Europa. Verspreid over de verkoolde ruïnes van wat ooit het Derde Rijk was, bevinden zich duizenden Vlamingen, de overlevenden van de 27ste SS-Freiwilligen-Grenadier-Division Langemarck.

Vele Vlaamse oostfrontstrijders gingen mee ten onder in de götterdämmerung van het Derde Rijk. Terwijl het Rijk om hen heen instortte, trokken de meesten in de laatste dagen van de oorlog westwaarts, waar ze zich overgaven aan de Amerikaanse en Britse bevrijders. Maar er waren ook veel Vlamingen die tot op het einde toe hoopten dat het tij zou keren en nazi-Duitsland alsnog de Endsieg zou behalen.

Sommigen ondergingen een erger lot, belandden in Sovjet-Russische krijgsgevangenschap en werden getransporteerd naar de goelags in Siberië. In die strafkampen vochten de oostfronters opnieuw voor vele jaren in een leven vol ontbering, ziekte en dood. Anderen ontsnapten aan de repressie door te vluchten naar het buitenland: Spanje of Zuid-Amerika. De meesten werden vaak voor vele jaren opgesloten in de Belgische interneringscentra. Het thuisfront werd evenmin gespaard: vele families kenden vele jaren van armoede en sociale uitsluiting.

Jonathan Trigg en Rudi Massart creëerden met ‘Terug van het oostfront’ een naadloos vervolg op het succesvolle boek ‘Vlaamse jongens, Duits front’ aan de hand van nooit eerder vertoond beeldmateriaal en memorabilia.

Overzicht Agenda