• wo 6 mrt | 19u30
  • Boekhandel Theoria (Kortrijk)
Tickets Overzicht Agenda

Boeklancering ‘Only in Belgium’ van Nicolas Bouteca

Welkom 6 maart op de boeklancering Only in Belgium. Een geschiedenis van de Belgische staatshervormingen van Nicolas Bouteca in boekhandel Theoria in Kortrijk.

Weinig Belgen liggen wakker van staatshervormingen. Politici zouden zich beter met de ‘echte’ problemen van de mensen bezighouden, klinkt het vaak. Hoe je die staat organiseert, vormt nochtans de basis om het politieke spel te kunnen spelen.

Bouteca probeert het stof van de Belgische staatshervorming af te slaan door de boeiende geschiedenis ervan te vertellen en de belangrijkste hedendaagse discussies toe te lichten. Waarom is dat federalisme eigenlijk nodig? Zouden we niet beter terugkeren naar de goede oude tijd van het unitaire België? Of is er een tussenweg mogelijk door zaken te herfederaliseren? Om die vragen te kunnen beantwoorden is een inkijk in de ontstaansgeschiedenis onontbeerlijk.

Only in Belgium is een politieke geschiedenis van België doorheen de bril van de staatshervormingen die het unieke en soms absurde uitzicht van ons land tracht te verklaren. Het verhaal begint in 1830, loopt tot op vandaag en kijkt vooruit naar de verkiezingen van juni 2024. Het is geen pessimistische kijk op hoe ons land in elkaar steekt, maar een poging om begrip en respect bij te brengen voor de flinterdunne grens tussen gek en geniaal die de voorbije zes staatshervormingen werd afgetast om de communautaire spanningen in ons land te ontmijnen.

Wanneer? 6 maart om 19u30

Waar? Boekhandel Theoria, Casinoplein 10, 8500 Kortrijk

Programma:

  • Verwelkoming
  • Panelgesprek met auteur Nicolas Bouteca, Sander Loones (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Alain Gerlache (journalist en auteur van Het verhaal van Wallonië)
  • Moderator: Lorenzo Terrière, HLN
  • Uitleiding: uitgever Karl Drabbe
  • Signeersessie en receptie
Nicolas Bouteca portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Nicolas Bouteca (1980) is professor politieke wetenschappen aan de UGent. Zijn onderzoek spitst zich toe op onder andere federalisme en politieke partijen. Hij schrijft geregeld opiniestukken over de Belgische politiek.

Overzicht Agenda