• wo 6 dec | 19u30
  • Boekhandel Perdu (Amsterdam)
Reserveer hier jouw plaats Overzicht Agenda

Boeklancering ‘Middeleeuwse medemensen’ in Amsterdam

Uitgeverij Ertsberg & onderzoeksgroep Power and Society in the Later Middle Ages verwelkomen u op de boeklancering van Middeleeuwse medemensen. De clichés van de donkere eeuwen voorbij.

Wanneer? 6 december om 19u30

Waar? Theater voor poëzie en experiment Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam, Nederland

Programma:

19.30 – deuren

20.00 – programma:

Welkom door moderator Jip Barreveld

Opening/introductie door Serena Ferente (Prof Middeleeuwse Geschiedenis UvA)

Panelgesprek I met auteurs Jonas Roelens en Nathan Van Kleij

Panelgesprek II met auteurs Ivo Wolsing, Marlisa den Hartog, Lola Digard, Jim van der Meulen en Janna Coomans

Uitleiding uitgever Karl Drabbe

Receptie + boekverkoop + signeersessie

Reserveer alvast hier uw exemplaar

‘Middeleeuws’. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt.

Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden? Tien jonge experten uit Vlaanderen en Nederland laten je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés. Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden.

Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.

JONAS ROELENS & NATHAN VAN KLEIJ

Overzicht Agenda