Boeklancering ‘Ge(e)neratie’ van Julien De Wit
Gratis inkom maar inschrijven verplicht
Bestel het boek alvast hier!
Programma:
- Verwelkoming door vice-rector Filip Lardon
- Inleiding door Benjamin Dalle: Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding
- Auteur Julien De Wit aan het woord
- Panelgesprek: Peter De Keyzer (econoom, auteur en opiniemaker), Heidi De Pauw (Child focus-CEO)
- Moderator: woordkunstenaar Esohe Weyden
- Uitleiding door uitgever Karl Drabbe
- Receptie
WAAR? aula K001 – Aula Rector Dhanis, Kleine Kauwenberg 14, 2000 ANTWERPEN
WANNEER? 6 september 20u
Julien De Wit (2000) studeert Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Antwerpen. Hij is voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en het Antwerps studentenoverleg en is actief binnen tal van (jeugd)organisaties. Voor is columnist voor De Tijd en schrijft voor de denktank Brussels International Center for Human Rights and Research over sociale thema’s als jeugd, veiligheid, onderwijs en welzijn.
WAAROVER GAAT HET BOEK?
Naar jongeren wordt niet geluisterd. Of toch niet écht en veel te weinig. Ge(e)neratie is een pleidooi voor een samenleving waarin jongeren meer worden betrokken bij de vraagstukken van onze tijd. Niet als klankbord, maar als volwaardige partner in het maatschappelijke debat.
Julien De Wit onderzoekt hedendaagse problemen zoals tanende onderwijskwaliteit, seksueel grensoverschrijdend gedrag, politieke vernieuwing, mentaal welzijn, woke, armoede, justitie… Telkens vertrekt hij vanuit een jeugdig perspectief dat uitgedaagd wordt door experten. Hoe zouden jongeren aan de slag gaan met het lerarentekort? Waarover zijn politiek geëngageerde jongeren en politiek journalisten Ivan de Vadder en Rik Van Cauwelaert het eens? Staan jonge kunstenaars vandaag anders in het leven dan actrice Barbara Sarafian of auteur en theateractrice Leen Dendievel? Zijn jongeren bezig met de verarming van de middenklasse en voelen ze zichzelf er slachtoffer van?
Doorheen het boek ontmoeten enkele tientallen jongeren en minder jongeren elkaar. Samen denken ze na over oplossingen voor de problemen waar deze ge(e)neratie te kampen zal krijgen.
Jongeren zijn een spiegel voor onze samenleving: ze herinneren ons aan het verleden, maar werpen tegelijk onze blik op de toekomst. Constructief als het kan, met de voeten vooruit als het moet. Dit boek gaat verder dan de gangbare clichés die bestaan over jongeren: het bespeelt ze en gaat tot de diepe, rauwe kern van het jong-zijn. — Amir Bachrouri, voorzitter Vlaamse Jeugdraad