• wo 31 jan | 20u
 • Bluepoint (Berchem)
Tickets Overzicht Agenda

Boeklancering ‘Dood spoor. Ideeën van een dwarsligger’ van Marc Descheemaecker

Vlaanderen heeft zichzelf vastgereden. Snelwegen slibben dicht. De NMBS is ontspoord: treinen rijden niet op tijd of helemaal niet. De Lijn mist vaak de bus. Buurtbewoners van de luchthaven van Zaventem klagen over lawaaierige vluchten. Vlaanderen zit met een mobiliteitsknoop in zijn maag. Hoe is het zo ver kunnen komen? Hoe krijgen we deze knoop ontward?

Marc Descheemaecker beseft als geen ander dat we vandaag een crisis van het mobiliteitsbeleid beleven. Uit eerste hand vertelt hij in Dood spoor een verhaal van politieke compromiscultuur, absurde benoemingen, halfslachtige maatregelen en vele versnipperde bevoegdheidsniveaus. Hij schetst een glasheldere maar confronterende analyse van ons openbaar vervoer, waar te weinig aandacht is voor gezonde bedrijfsvoering en een te grote volgzaamheid naar de politieke dogma’s van de dag.

Met concrete, uit het leven gegrepen anekdotes en kritische observaties schetst Descheemaecker een onverbloemd beeld van enkele van de grootste Belgische en Vlaamse overheidsinstellingen. Het blijft niet bij een terugblik. Hij zet zich ook aan de tekentafel en ontwerpt een totaalvisie voor betere mobiliteit in de nabije toekomst in Vlaanderen en België. Saneren, responsabiliseren en structurele hervormingen moeten ons land terug op de rails zetten.

Descheemaecker breekt een lans voor een beter beleid, duidelijke verantwoordelijkheden, vereenvoudiging en kostenbewustzijn, en vooral: transparantie.

Programma

 • verwelkoming: Kris Cloots van ISS
 • boekpresentatie door auteur Marc Descheemaecker
 • panelgesprek met Hans Maertens (gedelegeerd bestuurder Voka), Manu Claeys (oprichter van burgerbeweging StRaten Generaal), en Stijn Bex (Vlaams Parlementslid Groen)
 • uitleiding: uitgever Karl Drabbe
 • receptie en signeersessie

Praktisch

 • Waar? BluePoint, Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
 • Wanneer? 31 januari 2024
  Deuren: 19u30
  Start: 20u
 • Tickets kunt u bestellen via deze link.

Een grote dossierkennis en de moed om heilige huisjes in de mobiliteit aan te pakken, maken van dit boek een must-read.  — Jos Digneffe, oud-voorzitter ACOD-CGSP Spoor

De auteur kent de mobiliteitsbedrijven als niet één, en durft structurele oplossingen aan te reiken. Recht voor de raap. — Johnny Thys, oud-CEO bpost

Marc Descheemaecker portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Marc Descheemaecker (1955) studeerde achtereenvolgens Toegepaste Economische Wetenschappen en Europese Economie. Eerder bouwde hij een internationale loopbaan uit. Vandaag is hij vooral bekend als voormalig afgevaardigd bestuurder van de NMBS, en voorzitter van de Brusselse luchthaven, De Lijn en infrastructuurbouwer Lantis. In 2014 publiceerde hij ‘Dwarsligger: Achter de schermen van de NMBS’. Ondanks zijn ervaring met en kennis van het openbaar vervoer, botste zijn no-nonsense aanpak regelmatig met politieke tenoren.

Overzicht Agenda