Marc Descheemaecker

Dood spoor

Ideeën van een dwarsligger

24,95

Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

Vlaanderen heeft zichzelf vastgereden. Snelwegen slibben dicht. De NMBS is ontspoord: treinen rijden niet op tijd of helemaal niet. De Lijn mist vaak de bus. Buurtbewoners van de luchthaven van Zaventem klagen over lawaaierige vluchten. Vlaanderen zit met een mobiliteitsknoop in zijn maag. Hoe is het zo ver kunnen komen? Hoe krijgen we deze knoop ontward?

Marc Descheemaecker beseft als geen ander dat we vandaag een crisis van het mobiliteitsbeleid beleven. Uit eerste hand vertelt hij in Dood spoor een verhaal van politieke compromiscultuur, absurde benoemingen, halfslachtige maatregelen en vele versnipperde bevoegdheidsniveaus. Hij schetst een glasheldere maar confronterende analyse van ons openbaar vervoer, waar te weinig aandacht is voor gezonde bedrijfsvoering en een te grote volgzaamheid naar de politieke dogma’s van de dag.

Met concrete, uit het leven gegrepen anekdotes en kritische observaties schetst Descheemaecker een onverbloemd beeld van enkele van de grootste Belgische en Vlaamse overheidsinstellingen. Het blijft niet bij een terugblik. Hij zet zich ook aan de tekentafel en ontwerpt een totaalvisie voor betere mobiliteit in de nabije toekomst in Vlaanderen en België. Saneren, responsabiliseren en structurele hervormingen moeten ons land terug op de rails zetten.

Descheemaecker breekt een lans voor een beter beleid, duidelijke verantwoordelijkheden, vereenvoudiging en kostenbewustzijn, en vooral transparantie.

ISBN: 9789464750584 Categorie: Tags: , , , , , Verschijningsdatum: Januari 2024Aantal pagina's: 256p
Marc Descheemaecker portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Marc Descheemaecker

Marc Descheemaecker (1955) studeerde achtereenvolgens Toegepaste Economische Wetenschappen en Europese Economie. Eerder bouwde hij een internationale loopbaan uit. Vandaag is hij vooral bekend als voormalig afgevaardigd bestuurder van de NMBS, en voorzitter van de Brusselse luchthaven, De Lijn en infrastructuurbouwer Lantis. In 2014 publiceerde hij 'Dwarsligger: Achter de schermen van de NMBS'. Ondanks zijn ervaring met en kennis van het openbaar vervoer, botste zijn no-nonsense aanpak regelmatig met politieke tenoren.
Meer over Marc Descheemaecker

Een grote dossierkennis en de moed om heilige huisjes in de mobiliteit aan te pakken, maken van dit boek een must-read— Jos Digneffe, oud-voorzitter ACOD-CGSP Spoor

De auteur kent de mobiliteitsbedrijven als niet één, en durft structurele oplossingen aan te reiken. Recht voor de raap. — Johnny Thys, oud-CEO bpost

In de media

Krant van West-Vlaanderen 25/2/24
Trends 31/1/24
GVA 27/1/24
HBVL 27/1/24
De Standaard 27/1/24
Nieuwsblad 27/1/24
De Morgen 27/1/24