• vr 16 dec | 20u
  • De Zondvloed (Mechelen)
Inschrijven via deze link Overzicht Agenda

Luckas Vander Taelen en ‘Achille’ in De Zondvloed. Met Dominiek Dendooven en Rik Van Cauwelaert.

Het panel

Op vrijdag 16 december modereert uitgever Karl Drabbe een panelgesprek tussen Dominiek Dendooven, Rik Van Cauwelaert en Luckas Vander Taelen.

Aanleiding? De boeklancering van Achille, uitgegeven bij Ertsberg.

Luckas Vander Taelen is historicus. Hij maakte naam als rockzanger (Lavvi Ebbel) en als televisiemaker bij onder andere het RTBF-programma Strip-Tease en De Laatste Getuigen, over de overlevenden van de concentratiekampen. Hij is columnist en auteur van tien boeken.

Dominiek Dendooven is historicus en wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum. Hij bestudeert er onder meer de geschiedenis van niet-Europese troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Rik Van Cauwelaert is voormalig hoofdredacteur van Knack en columnist van De Tijd.

Het boek

‘Dat ik besta, heb ik aan de Eerste Wereldoorlog te danken. Vijftien miljoen soldaten en burgers verloren er hun leven, maar ik kreeg het mijne cadeau, weliswaar veertig jaar na de wapenstilstand.’

Zo begint Luckas Vander Taelen zijn boek Achille. Vander Taelen is gefascineerd door de rol die het toeval speelt in een mensenleven. Aan de hand van brieven van zijn grootvader Achille reconstrueert hij de toevalsfactoren die tot zijn eigen ontstaan geleid hebben.

Soldaten konden brieven versturen naar bijvoorbeeld Engeland, maar brieven naar familie in België werden onderschept. Achille kon vanuit de loopgraven brieven versturen naar zijn broer Hector in Engeland. Zijn ouders in Aalst bleven echter in het ongewisse over de toestand van hun zoon. De unieke correspondentie tussen beide broers is ontroerend.

Wanneer? 16/12/22 om 20u
Waar? Boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen


‘Lees dit boek. U zult merken dat een oorlog van meer dan een eeuw geleden niet ver weg is, noch in jaren noch in kilometers. Mijn eigen vader is geboren in een Engels vluchtelingenkamp. De opa van de auteur lijkt een hedendaagse Oekraïener. De gruwelen die hij ziet zijn hedendaags. Lees dus dit boek. Vooral nu.’  
Geert Van Istendael over Achille

Met dank aan Humanistisch Verbond, Vermeylenfonds en boekhandel De Zondvloed:

Overzicht Agenda