• zo 14 jul | 10u30
  • Huis Voor Mechelen, Nauwstraat 14, Mechelen
meer info Overzicht Agenda

Bibliodate #1 met Björn Rzoska over ‘Gedeelde grond’

Bibliodate is een boekenprogramma in het Huis Voor Mechelen. Kristof Calvo leest graag en veel. Hij nodigt op zondagochtend een auteur uit voor een gesprek over zijn of haar laatste werk. Telkens is er ook een dialoog met een lezer van het boek. Verwacht je aan een reeks diepgaande gesprekken over interessante boeken, relevante thema’s, Mechelen en de wereld.

Eerste gast is historicus Björn Rzoska met Gedeelde Grond. In dit boek ontrafelt Rzoska de levensgeschiedenis van zijn twee grootvaders. Rzoska, tot voor kort Vlaams Parlementslid voor Groen, is immers de kleinzoon van een Vlaamse oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Zijn persoonlijke zoektocht levert niet alleen verrassende inzichten op, maar dwingt hem om een pak familieverhalen bij te stellen. Hoe gevoelig ook, Rzoska doet dat zonder taboes.

Burgemeester Bart Somers heeft het boek graag gelezen en lag dus voor de hand als de Mechelse gast. Voor Ertsberg schreef Calvo Staat van vertrouwen.

**** volgens De Standaard

“Twee grootvaders, een Vlaamse collaborateur in de Waffen-SS en een Poolse soldaat in het geallieerde bevrijdingsleger, en een kleinzoon op zoek naar wat echt is op de kronkelwegen van een familiegeschiedenis bezaaid met halve waarheden en hele leugens.”

— prof. Bruno De Wever 

Overzicht Agenda