Bert De Munck
Bert De Munck (1967) is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. Hij doet onderzoek op het kruispunt van sociale geschiedenis en geschiedenis van de kennis.
Dit boek gaat niet over een virus, maar over de wereld, over de fundamentele problemen die door de pandemie meer zichtbaar zijn geworden. De scherpzinnige analyses zetten onvermijdelijk tot denken, ook als men het niet helemaal eens is. Deze onderbouwde en kritische kijk op de plaats van de wetenschap is juist wat diezelfde wetenschap nodig heeft.
Dirk De Wachter, psychiater, over Leven en laten leven
Gezegend zij de historicus die zich durft onder te dompelen in medias res. Eerder deed de Duits-Engelse historicus Adam Tooze het met Shutdown. De Lage Landen mogen zich gelukkig prijzen dat ook Bert de Munck het heeft aangedurfd. En Leven en laten leven is veruit het betere boek. Hoewel De Munck er geen twijfel over laat waar hij in het gepolariseerde coronadebat staat is Leven en laten leven eerst en vooral een analytisch boek waarin de historisch structuur van de wonderlijke, vervreemdende en bevreemdende gebeurtenis waarvan wij sinds maart 2020 getuige zijn geweest uit elkaar wordt geplozen. Geduldig loopt De Munck de verschillende lagen van onze tijd langs om uiteindelijk met Michel Foucault te concluderen dat we de horigen zijn geworden van technieken die ons juist hadden moeten bevrijden. En daarin ligt een belangrijke les besloten voor onze omgang met kennis, expertise en wetenschap. Dit is het beste boek dat ik over de huidige coronacrisis heb gelezen! Van harte aanbevolen!
Ewald Engelen, Universiteit van Amsterdam, over Leven en laten leven