Maarten Van Alstein

Geweld

Een geschiedenis van het moderne Europa

29,50

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

Waarom is de geschiedenis van het moderne Europa zo gewelddadig?

Sinds de dageraad van de nieuwe tijden spelen wetenschappelijke vooruitgang, vrijheid en mensenrechten een sleutelrol in de ontwikkeling van Europese samenlevingen. Tegelijk gaven de Europeanen zich tijdens revoluties, koloniale veroveringen en wereldoorlogen over aan geweld van een ontstellende omvang. Een onbehaaglijke paradox.

In Geweld schrijft Maarten Van Alstein het dramatische verhaal van het Europese geweld. Zijn panoramische blik omvat zowel politieke revoluties, wereldoorlogen en koloniale veroveringen als het totalitaire streven naar een nieuwe orde. Zo toont Van Alstein dat het geweld niet gereduceerd kan worden tot één ideologisch project, maar niet weg te denken is in de moderne geschiedenis van Europa. Als product van de ingrijpende veranderingen die de Europese moderniteit voortdurend heeft opgeroepen, was het bij uitstek modern geweld.

Zo werpt dit boek een akelig actuele vraag op. Vandaag leven we opnieuw in tijden van ingrijpende transformaties. Dreigt daarmee ook het totale moderne geweld terug te keren?

ISBN: 9789464984026 Categorie: Tags: , , , , , , , , , , , , , , Verschijningsdatum: Oktober 2024Aantal pagina's: 304p

Maarten Van Alstein

Maarten Van Alstein (1978) is historicus en vredesonderzoeker. Als essayist schrijft hij over moderniteit, geweld en herinnering. Bij het Vlaams Vredesinstituut doet hij onderzoek naar conflict en vrede.
Meer over Maarten Van Alstein

Dit boek gaat dieper in op drie episodes van extreem geweld in de moderne Europese geschiedenis. Centraal in Van Alsteins analyse is de tussenruimte die ontstaat van de oude naar de nieuwe wereld. Een ruimte die een strijd om macht en nieuwe betekenisverlening van mens en wereld omvat. Net dit patroon van moderniteit brengt voortdurende veranderingen met zich mee die ontwrichtend kunnen inwerken op een complexe samenleving. Wat maakt dat de komst van ‘het nieuwe’ en ‘het moderne’ net geweld als een legitieme middel naar voren kan schuiven voor een bepaald einddoel. Zijn goed gedocumenteerde analyse is een wekroep in opnieuw deze uitdagende tijden van vernieuwing. — Christophe Busch, Hannah Arendt Instituut