Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Bende van Nijvel: niets is wat het lijkt

Al twintig jaar lang probeer ik om de Belgische justitie te laten toegeven dat de Franse piste — die nooit ten volle onderzocht werd — goed onderbouwd is. Laat ik er meteen op wijzen dat deze piste verscheen vanaf de eerste aanval in Waver. Acht dagen later werd ze officieel aan de kaak gesteld in België, maar geklasseerd zonder opvolging. Waarom? Dat leg ik uit in mijn boek, De bendes achter de Bende.

Ik heb er alles aan gedaan om de piste in overweging te doen nemen, maar tevergeefs. Uiteindelijk heb ik me dan maar tot de pers gericht. Er verschenen veel artikelen in de geschreven pers, er werden televisie-uitzendingen gewijd aan de Franse piste. En bij Justitie bewoog er nog steeds niets. Dus besloot ik een boek te pennen, waarin ik alles blootleg.

Alle namen worden erin vermeld. De foto’s van verdachten worden vergeleken met robotfoto’s. De gebruikte voertuigen, een precieze tijdlijn, de reden waarom er een onderbreking was tussen de twee golven van aanslagen: alles komt aan bod. Ook waarom de aanvallen gestopt zijn na de tragische aanslag op de Delhaize in Aalst, op 9 november 1985, wordt uit de doeken gedaan.

Na al die jaren denk ik te begrijpen waarom men de Franse piste niet ernstig wil onderzoek. Toch blijf ik ervan overtuigd dat men al deze doden had kunnen vermijden, als bepaalde mensen hun werk correct gedaan hadden. Als men de juiste beslissingen had genomen, als men de zoekopdracht had uitgebreid naar Frankrijk. Vandaar ook de titel van het boek.

Natuurlijk is het moeilijk intussen om nog nieuwe onderzoeksdaden te stellen voor deze piste, maar er bestaan zeer simpele en bijna elementaire middelen: DNA-onderzoek of vergelijking van vingerafdrukken. Maar men moet het ook willen.

Van bij het begin heeft men ons laten geloven dat de buit die deze bende verzamelde ‘belachelijk’ was, dat alle moorden bedoeld waren om het land te destabiliseren. Dat is allemaal incorrect. In De bendes achter de Bende zal de lezer zowel de exacte bedragen als het echte motief van al deze feiten ontdekken.

Jean-Pierre Adam