Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

André Gantman: ‘Israël verliest de PR-oorlog in dit conflict van dubbele standaarden’

Abonneer op onze podcast

De aanval van Hamas op 7 oktober 2023 heeft diepe wonden geslagen in de Israëlische samenleving en het conflict verder doen escaleren. André Gantman, co-auteur van het boek ‘Israel-Palestina‘, vergelijkt de methoden van Hamas met die van de Einsatzgruppen tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat de complexiteit van vredesonderhandelingen benadrukt. Hij uit zijn bezorgdheid over de dubbele standaarden in de internationale reacties en media-aandacht. Gantman bekritiseert de erkenning van Palestina door verschillende Europese landen, stellend dat dit een overwinning voor Hamas zou betekenen.

Gantman benadrukt dat duurzame vrede alleen mogelijk is door directe onderhandelingen en democratische hervormingen. Hij wijst erop dat belangrijke spelers zoals de Palestijnse Autoriteit, Iran en Turkije de aanval van Hamas niet hebben veroordeeld, wat de situatie bemoeilijkt. Hij uit ook zijn frustratie over het gebrek aan aandacht voor andere conflicten en mensenrechtenschendingen wereldwijd, wat volgens hem wijst op een vorm van antisemitisme.

Volgens Gantman heeft Israël de ‘PR-oorlog’ verloren, mede door de eenzijdige berichtgeving en het onvermogen om het narratief te controleren. Hij stelt dat de internationale gemeenschap vaak een andere maatstaf hanteert voor Israël vergeleken met andere landen. Hij ziet de erkenning van Palestina door Europese landen als een enorme strategische fout die de positie van Hamas versterkt en de weg naar vrede nog moeilijker maakt.

Gantman blijft sceptisch over de mogelijkheid van vrede op korte termijn, gezien de huidige omstandigheden en de hardnekkige houding van sommige betrokken partijen. Hij benadrukt dat dialoog en wederzijds begrip cruciaal zijn, maar dat dit alleen mogelijk is als beide partijen elkaar als gelijkwaardige partners erkennen. De recente gebeurtenissen hebben volgens hem de verdeeldheid vergroot en het vertrouwen verder ondermijnd, wat een vreedzame oplossing nog verder weg doet lijken.