Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Video: Zinzen & Van Cauwelaert over ‘Vlaanderen, ontwaak!’

Coryfeeën Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert laten hun licht schijnen over de Vlaamse linkerzijde en sociaaldemocraten, met als leidraad Vlaanderen, ontwaak!, het nieuwe boek van Eric Corijn.

Vlaanderen, ontwaak!: het boek

Links heeft in Vlaanderen amper een antwoord klaar op de schaamteloze verrechtsing van politiek en samenleving. Nochtans is de ideologische strijd terug van weggeweest. Na vier decennia neoliberalisme, het ‘einde van de geschiedenis’ en het beruchte ‘there is no alternative’ komt er een einde aan de ongebreidelde globalisering.

Er valt veel puin te ruimen. Het rechtse en extreemrechtse nationalistische spook waart weer door Europa. Ook in Vlaanderen bereiden ze zich voor op een regimeshift. Rechtse en extreemrechtse partijen bouwen daardvoor op een brede conservatieve onderstroom die al sinds het ontstaan van België dominant is in Vlaanderen.

Eric Corijn analyseert de maatschappelijke processen en de politieke herschikking die het decor vormen voor de schaamteloze verrechtsing van de Vlaamse politiek en samenleving. Vlaanderen, ontwaak! beschrijft ook het zwakke weerwerk van de Vlaamse linkerzijde, en het gebrek aan een progressief alternatief. Corijn roept vol passie op tot een echte breuk met het verleden, met de gezondheids- en klimaatcrisissen als kantelpunt.

Boekvoorstelling

Vlaanderen, ontwaak! wordt officieel voorgesteld op donderdag 5 mei in De Markten in Brussel, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, het Vermeylenfonds en het Masereelfonds. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer info vindt u hier.