• do 6 jun | 19u30
  • Cepa Antwerpen
meer info Overzicht Agenda

‘Rond de Kaap. Isaac le Maire contra de VOC’ van Tom Dieusaert in Antwerpen

Beste Vrienden,
Wij nodigen jullie uit voor een zeer interessante lezing van Tom Dieusaert met als titel:

Rond de Kaap, Isaac le Maire contra VOC

6 juni 2024
Cepa / Brouwersvliet 33 / 2000 Antwerpen

Deuren: 19.00 uur
Lezing: 19.30 uur

Tom Dieusaert (1967) is een Vlaamse journalist, werkzaam bij de Vlaamse TV en correspondent van de VRT in Argentinië, schrijver en reisgids in o.a. Patagonië en Kaap Hoorn, die afwisselend woont en werkt in Antwerpen en Buenos Aires.

Hij schreef verschillende non-fictieboeken en een essay in het Nederlands, Engels en Spaans. Weerkerende thema’s zijn geschiedenis, milieu en ‘man versus machine’.

Tom deed historisch-onderzoek journalistiek en volgde het spoor van Isaac le Maire van Antwerpen, Amsterdam en Egmond tot in Patagonië en Kaap Hoorn.

Voor zijn boek bezocht de auteur ook de stad Hoorn, in het bijzonder onze maritieme oudheids Kamer. Op initiatief van deze fascinerende figuur Le Maire werd in Hoorn de Austraelse Compagnie opgericht ter verkenning van het Zuidland. In 1615 werden hiervoor twee schepen uitgerust en deze vormden de basis voor de expeditie met o.a. de ontdekking van Kaap Hoorn in 1616.

Hij vertelt over het gevecht van koopman Isaac Le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac Le Maire een van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die eind zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de VOC. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de Compagnie.

Gelieve in te schrijven bij:

secretaris@vnsm.be

De deelname is gratis voor leden.

Niet leden betalen € 10 per persoon, over te schrijven op rekening:

BE17 6451 0522 4221

met vermelding lezing TOM

Na de lezing drinken wij het glas van de vriendschap


In het gezelschap van Isaac le Maire reis je terug in de tijd en over de wereldzeeën. Tom Dieusaert sleept je op wervelende wijze mee langs de levenswandel van deze geslepen ondernemer. Een ontdekking! 

— Wendy Wauters, auteur van De Geuren van de Kathedraal

Overzicht Agenda