• wo 27 aug | 13u
  • AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
Gratis toegang, reserveer hier je plek Overzicht Agenda

Middeleeuwse medemensen op AMUZ-festival

Auteur Jonas Roelens, uitgeverij Ertsberg en het AMUZ-festival nodigen u uit voor een lezing over de verrassende resultaten van recent onderzoek dat komaf maakt met overjaarse stereotypen over de middeleeuwen. Toegang is gratis, maar reserveren verplicht!

Over het boek

Iedereen begrijpt wat je bedoelt wanneer je iets ‘middeleeuws’ noemt: achterhaald, primitief, mensonterend. Want in de populaire verbeelding is het zo dat in de middeleeuwen iedereen stonk, dat angst en bijgeloof heersten, vrouwen niets te zeggen hadden en dat je voor een akkefietje aan de galg ging. Waar komen die clichés vandaan en waarom zijn ze zo hardnekkig? In deze lezing onthult dr. Jonas Roelens (UGent) de verrassende resultaten van recent onderzoek dat komaf maakt met overjaarse stereotypen. Een verbazend verhaal over mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en kosmopolitische reizigers die hun samenleving minstens zo doordacht organiseerden als wij. 

Jonas Roelens

Jonas Roelens (1990) is historicus aan de Universiteit Gent, waar hij gendergeschiedenis doceert. Zijn onderzoek focust op laatmiddeleeuwse deviante seksualiteit. Jonas is co-auteur van Verzwegen verlangen. In 2025 won hij de Jonge Veer, een aanmoedigingsprijs voor een jong talent dat zich onderscheidt door een virtuoze omgang met taal, het geschreven woord en communicatie met een nieuw en jong publiek. Samen met Nathan van Kleij en andere jonge experten uit Nederland en Vlaanderen schreef hij de bestseller Middeleeuwse medemensen.

Lof voor Middeleeuwse medemensen

‘Middeleeuws’ is in geen enkele taal een compliment. Het riekt naar onbeschaafdheid, stilstand en gebrek aan beter weten. In dit boek laat een nieuwe generatie mediëvisten zien hoe vertekend deze beeldvorming is. De middeleeuwen waren allerminst naïef, en ook lang niet zo autoritair of vrouwonvriendelijk als de clichés willen. En de auteurs doen meer dan afrekenen met vooroordelen; ze bouwen ook een nieuw beeld op. Zo blijken hier de middeleeuwen veel creatiever, dynamischer, veelkleuriger en ook beduidend minder vies dan wij ze ons vaak voorstellen. En met dat alles komen ze veel dichterbij. Aldus bezien wordt ‘middeleeuws’ een aanbeveling. Niet om de middeleeuwen na te doen. Wel om ze echt te leren kennen. — Frits van Oostrom, medioneerlandicus en auteur van bestseller De Reynaert

Overzicht Agenda