• do 7 dec | 15u
  • Westfries archief (Hoorn, NL)
Info & inschrijven Overzicht Agenda

Lezing ‘Rond de Kaap’ van Tom Dieusaert in het Westfries Archief (Hoorn)

Welkom op de boekvoorstelling van ‘Rond de Kaap. Isaac Le Maire contra de VOC’ van Tom Dieusaert:

  • wanneer? 7 december 2023 om 15u
  • waar? Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn, Nederland

Bestel het boek alvast hier

Op donderdagmiddag 7 december aanstaande verzorgt de Vlaamse schrijver en journalist Tom Dieusaert een presentatie over zijn pas verschenen boek ROND DE KAAP. Hij vertelt over het gevecht van koopman Isaac Le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Isaac Le Maire 

Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac Le Maire een van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die eind zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de VOC. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de Compagnie.

Isaac Le Maire was betrokken bij de ontdekking van wat New York zou worden. Hij werd een vertrouweling aan het hof van de Franse koning. En uiteindelijk zou hij de doorgang ontdekken tussen de Atlantische en Stille Oceaan: de mythische Kaap Hoorn.

Kaap Hoorn
Tom Dieusaert deed historische onderzoeksjournalistiek en volgde het spoor van deze fascinerende figuur van Antwerpen, Egmond en Amsterdam tot in Patagonië en Kaap Hoorn. Voor zijn boek bezocht de auteur ook de stad Hoorn waar in 1615, met de uitrusting van twee schepen, de basis voor de ontdekking van Kaap Hoorn werd gelegd.

De boekpresentie wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders. Deze stichting heeft als doel het levend houden van de herinnering aan de grote zeilvaart, in het bijzonder die rond Kaap Hoorn.

De lezing op donderdag 7 december begint om 15.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via activiteiten@westfriesarchief.nl. U kunt maximaal 2 personen opgeven.

Aansluitend op de lezing signeert Tom Dieusaert zijn boek en kan een mini-expositie van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders worden bezocht.

In het gezelschap van Isaac le Maire reis je terug in de tijd en over de wereldzeeën. Tom Dieusaert sleept je op wervelende wijze mee langs de levenswandel van deze geslepen ondernemer. Een ontdekking! 

— Wendy Wauters, auteur van De Geuren van de Kathedraal

Overzicht Agenda