• wo 5 jun |
  • Atlas & Zanzibar (Gent)
Meer info Overzicht Agenda

Lezing ‘Rond de Kaap’ van Tom Dieusaert in Atlas & Zanzibar

Welkom op de boekvoorstelling van ‘Rond de Kaap. Isaac Le Maire contra de VOC’ van Tom Dieusaert:

  • wanneer? 5 juni 2024
  • waar? Atlas & Zanzibar, Kortrijksesteenweg 19, 9000 Gent

Bestel het boek alvast hier

Tom Dieusaert vertelt over het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Een gevecht ‘waarbij hij anderhalf miljoen gulden zou verliezen maar toch zijn eer zou bewaren.’

Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac le Maire één van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die einde zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de VOC.

Hij was betrokken bij de ontdekking van wat New York zou worden door Henry Hudson. Hij werd een vertrouweling aan het hof van de Franse koning Hendrik IV. En uiteindelijk zou hij de doorgang ontdekken tussen de Atlantische en Stille Oceaan: de mythische Kaap Hoorn.

Tom Dieusaert deed historische onderzoeksjournalistiek en volgde het spoor van deze fascinerende figuur van Antwerpen, Egmond, Den Helder en Amsterdam tot in Patagonië en Kaap Hoorn.

In het gezelschap van Isaac le Maire reis je terug in de tijd en over de wereldzeeën. Tom Dieusaert sleept je op wervelende wijze mee langs de levenswandel van deze geslepen ondernemer. Een ontdekking! 

— Wendy Wauters, auteur van De Geuren van de Kathedraal

Tom Dieusaert (1967) is een journalist en reisgids die sinds een kwarteeuw in Zuid-Amerika woont. Hij schreef verschillende non-fictieboeken en een essay in het Nederlands, Engels en Spaans. Weerkerende thema’s zijn de geschiedenis, het milieu en ‘man versus machine’. Hij woont aan de Tigre-delta in Buenos Aires en is een fervent roeier.

Overzicht Agenda